A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Levetkőztette és a kádba tette édesapját, majd megfojtotta – brutális borsodi ügy a debreceni ügyészek előtt


A tettest életfogytiglanra ítélték.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként az ítélet helybenhagyását indítványozta azon többszörösen büntetett előéletű vádlottal szemben, aki megfojtotta idős, mozgáskorlátozott édesapját, közölte a főügyészség.

A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat azzal, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint az egyedül élő sértett egészségi állapota 2016. évtől folyamatosan romlott, 2021 februárjára önellátásra képtelenné vált, ellátásra szorult. Ezért a vádlott, aki élettársával és annak gyermekével lakott egy kétszobás lakásban, magukhoz vette beteg édesapját. 2021. március 16-án délután a vádlott édesapját kerekesszékkel eltolta a gyógyszertárba, majd hazafelé tartva összetalálkoztak több ismerősükkel, akiket meghívtak a lakásba italozni. A vendégek távozása után a vádlott kettesben maradt a sértettel.

Az ittas férfi ekkor levetkőztette édesapját, akit először az arcán és orrán bántalmazott, majd a fürdőkádba fektetve egyik kezével a száját és orrát befogta, másik kezével pedig a nyakát addig szorította, amíg a sértett megfulladt.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek. Az ügyészség tudomásul vette az érdemi határozatot.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A többszörösen büntetett előéletű vádlott minden méltányolható indok nélkül, önhibából eredő ittas állapotban valósította meg az egészségi állapota miatt védekezésre képtelen édesapja sérelmére a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a kiszabott büntetés enyhítésére nincs törvényes indok, ezért az ítélet helybenhagyását indítványozta.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések