A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyesült Államok: Szerbia vonja vissza csapatait a koszovói határról!


A feszültség fokozódik, a britek egy egész zászlóaljat küldenek a NATO békefenntartó egységeinek megerősítésére.

Aggasztó, és „nagyon destabilizáló fejlemény”, hogy Szerbia tüzérségi és harckocsis csapatokat telepít Koszovó határára – jelentette ki még pénteken a BBC jelentése szerint John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának a szóvivője pénteken, majd közölte:

„Felszólítjuk Szerbiát, hogy vonja ki ezeket az erőket a határról!”

A szóvivő ismertette, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonált Aleksandar Vucic szerb elnöknek, és „azonnali enyhülést és a párbeszédhez való visszatérést” sürgette, továbbá Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt Koszovó miniszterelnökével, Albin Kurtival is. 

Pénteken a NATO további védelmi erők mozgósítását engedélyezte Koszovóba, ami három hónapon belül már a második ilyen lépés az észak-atlanti szövetségtől, amelynek jelenleg csaknem 4500 fős állománya (KFOR) tartózkodik a 2008-ban Szerbiától való elszakadását, függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó országban. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma máris közölte, hogy egy 500-650 fős zászlóaljat bocsát a KFOR rendelkezésére. Aleksandar Vucic ugyan nem cáfolta, hogy csapatokat vontak össze a koszovói határon, de „visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint országa hadereje készültségben áll”, s közölte, nem írt alá ilyen rendeletet, sőt azt bizonygatta, hogy feleannyi csapatuk sincs ott, mint két-három hónappal ezelőtt.

A feszültség azután fokozódott, hogy múlt vasárnap lövöldözés tört ki egy észak-koszovói kolostornál szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót lelőttek, hatot megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök, akik később nagy mennyiségű fegyvert találtak és foglaltak le a faluban.

A koszovói kormány azzal vádolta a szerb kormányt, hogy támogatja az incidenst. Ide tartozik, hogy pénteken lemondott Milan Radoicic, a Szerb Lista nevű koszovói szerb párt alelnöke, miután elismerte, hogy ő szervezte a fegyveres csoportot. Azt azonban tagadta, hogy bármilyen segítséget kapott volna a belgrádi vezetéstől.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések