Hirdessen itt

A Newsweek szerint a demokrácia a többség uralma, és ez nincs így jól


A szabadság és a demokrácia szerintük nem ugyanaz a dolog. 

A Newsweeken egy véleménycikk jelent meg Orbán Viktorról, Donald Trumpról és Benjámín Netanjáhúról.

Már a címben leszögezik, hogy a szabadság és a demokrácia nem ugyanaz a dolog, amit aztán ki is fejtenek: „a feltételezéseink annyira berögzültek, hogy alig vesszük észre, hogy feltételezésekről van szó. Nyilvánvalónak tűnhetnek. Így van ez azzal a széles körben elterjedt meggyőződéssel is, hogy a szabadság és a demokrácia ugyanazon egész természetes részei, vagy hogy az elnyomás és a demokrácia ellentétben állnak egymással”.

„Az események világszerte megkérdőjelezik ezeket a felfogásokat, és a kérdés a 2024-es elnökválasztáson az Egyesült Államokban is felmerül. Aligha elképzelhetetlen, hogy a választók olyan vezetést fognak visszahozni, amely aláássa a szabadságjogokat. És ez nem paradoxon, ha megállunk, hogy végiggondoljuk, miről is beszélünk, amikor »demokráciáról« beszélünk.”

A Newsweek szerzője szerint – és itt most szigorúan idézünk – „Netanjáhú demokráciája többségi kormányzás és semmi más”, valamint 

mondhatnánk, hogy Trump demokráciája, akárcsak Netanjáhúé, nem több, mint a többség – vagy a becstelen kisebbség – uralma. Emiatt Trump ugyanaz, mint a magyarországi Orbán Vikor és a törökországi Recep Tayyip Erdogan”.

A szerző egy New York-i székhelyű kommunikációs cég ügyvezető partnere, valamint az Associated Press korábbi kairói Közel-Kelet-szerkesztője és londoni Európa/Afrika-szerkesztője.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések