A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ultimátum: egy hetet kaptak a koszovói vezetők, hogy rendezzék a feszült helyzetet


Koszovó és Szerbia elnökével is egyeztettek az európai vezetők Moldovában 


Megfontolja új helyhatósági választások kiírását Koszovó elnöke az ország északi, zavargások sújtotta részén. Az államfő ezt az után jelentette be, hogy tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral Moldovában. Macron és Scholz a szerb elnökkel is egyeztetett – írta meg a hirado.hu.

Pénteken ismét hatalmas tömeg gyűlt össze a zvecani városházánál. Az észak-koszovói településen ötödik napja tiltakoznak a helyi szerbek. A koszovói város ugyanis egyike annak a négy, szerb többségű településnek, ahol az áprilisi időközi választást albán nemzetiségű polgármesterjelölt nyerte, miután a szerbek bojkottálták a szavazást – írta meg a hirado.hu.

A részvételi arány mindössze 3,5 százalékos volt, ezért az eredményt sem a helyiek, sem a belgrádi kormány nem fogadja el. Az érintett polgármesteri hivatalokat kordonokkal kerítették körbe, és a koszovói rendőrök, valamint KFOR-alakulatok őrzik.

Hétfőn, az új albán elöljárók első munkanapján a helyi szerbek összecsaptak az önkormányzat épületét védő koszovói rendőrökkel, akik könnygázzal és villanógránáttal oszlatták a tömeget. A helyszínen lévő KFOR-egységek is próbálták fékezni a tömeget. A zavargásokban sok civil, rendőr és békefenntartó sérült meg, köztük huszonhét magyar KFOR-katona.

Az összecsapások után több ország, köztük az Egyesült Államok is a konfliktus rendezésére ösztönözte mindkét felet. Pristinának az elmúlt napokban többen azt javasolták, hogy vonja vissza az alacsony részvételi aránnyal megválasztott polgármesterek kinevezését, Albin Kurti koszovói miniszterelnök azonban csütörtökön ismét kiállt az albán nemzetiségű városvezetők mellett.

„A polgármesterek menjenek és dolgozzanak a hivatalukban. Nincs szükség párhuzamosságra. Normalitás kell, egy köztársaság a demokráciához és egy olyan önkormányzat, amely a polgárait szolgálja. Mi értelme van annak, hogy középületeink vannak, ha azokat az állami tisztviselők nem használják?" – fogalmazott a koszovói  miniszterelnök.

Koszovó és Szerbia elnökével is egyeztettek az európai vezetők Moldovában, az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján. Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár közösen tett javaslatot a konfliktus rendezésére.

„Amit a két féltől kértünk, az nagyon egyszerű: a lehető leghamarabb új választások megszervezését az érintett négy településen, ami Koszovó részéről kötelezettségvállalás, illetve a szerb pártok egyértelmű részvételét ezeken a választásokon" – mondta a francia elnök.

A szerb elnök a találkozó előtt arról beszélt, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy enyhítsék a feszültséget.

„Igyekszünk rávenni a szerb lakosságot a békés, nyugodt tiltakozásra. Nagyon eltökéltek, és azt akarják, hogy a koszovói hatóságok rendeljék vissza a különleges rendőri erőket, és mentsék fel az úgynevezett polgármestereket. Ez lehet az első lépés a párbeszéd felé" –  vélte Aleksandar Vucic szerb elnök.

Vjosa Osmani koszovói elnök pedig elmondta: hajlandó megfontolni új helyhatósági választások kiírását, egyúttal arra kérte Szerbia vezetését, hogy vonja vissza csapatait a koszovói határról. Pénteken délelőtt Pristinában rendkívüli parlamenti ülés kezdődött, ahol az észak-koszovói helyzetet vitatják meg – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések