A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lukasenko: Oroszországnak már 2014-ben meg kellett volna kezdenie a hadműveletet


Az ukrajnai konfliktus évekkel ezelőtt kezdődött, és Oroszország és Belarusz “egyetlen hibája” az volt, hogy nem oldották meg hamarabb a kérdést – mondta csütörtökön Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök.


A Független Államok Közössége (FÁK) biztonsági vezetőinek találkozóján Lukasenko kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktus még a 2014-es kijevi Majdan-puccs előtt kezdődött, amely megbuktatta az ország demokratikusan megválasztott elnökét, Viktor Janukovicsot.

“Teljes mértékben egyetértek [Vlagyimir] Putyin elnökkel, amikor azt mondja, hogy nem mi kezdtük ezt a háborút. Nem is 2014-ben kezdődött. Jóval 2014 előtt kezdődött. Láttuk mindazt, ami itt történt: a “barna” puccsot, ami történt, és azt, hogy mibe vezették Ukrajnát” – jelentette ki Lukasenko.

Az ellenségeskedések előbb-utóbb ki kellett, hogy törjenek – állította a belarusz elnök, hozzátéve, hogy ha Moszkva nem indítja el egy évvel ezelőtt a katonai műveletet, akkor is elkerülhetetlen lett volna – de még rosszabb feltételekkel Oroszország és Belarusz számára.

Az “egyetlen hiba”, amelyet a két ország elkövetett, az volt, hogy folytatták a konfliktus diplomáciai úton történő megoldására irányuló erőfeszítéseiket, ahelyett, hogy hamarabb indítottak volna katonai akciót – hangsúlyozta Lukasenko.

Minden ehhez vezetett. Valószínűleg az egyetlen hiba, amit elkövettünk, hogy nem 2014-2015-ben oldottuk meg ezt a kérdést, amikor Ukrajnának sem hadserege, sem határozottsága nem volt.

Lukasenko szerint Volodimir Zelenszkij jelenlegi ukrán elnök – akárcsak elődei, Petro Porosenko és Janukovics – gyakorlatilag semmit sem tettek azért, hogy az ország polgárai számára “békés létet” biztosítsanak.

“Nem akartak háborút”ó, de nyilvánvalóan belekényszerítették őket” – állította Lukasenko, hozzátéve, hogy Kijev nyugati támogatói nyíltan bevallották, hogy a válság megoldására irányuló elhúzódó diplomáciai erőfeszítéseket csupán arra használják, hogy Ukrajna hadseregét felfegyverezzék és kiképezzék.

“Őszintén bevallották, hogy mindent megtettek azért, hogy Ukrajnát felkészítsék egy Oroszországgal vívott háborúra” – állította Lukasenko, utalva Angela Merkel volt német kancellár és Francois Hollande volt francia elnök megjegyzéseire.

Mindketten azt mondták, hogy a 2014-ben és 2015-ben aláírt minszki megállapodások, amelyek állítólag a béke útiterveként szolgáltak a korábban ukrán Donbasszban, arra szolgáltak, hogy időt nyerjenek az ukrán erők felállításához.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések