Hirdessen itt

Francia miniszter: Ukrajna európai uniós integrációja „kisebb forradalom” lesz


Párizs álláspontja szerint „kisebb forradalom" lesz Ukrajna és a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációja. „A kérdés nem az, hogy kell-e bővítenünk, sem az, hogy mikor. Az igaz kérdés a hogyan" – jelentette ki Laurence Boone, az uniós ügyekért felelős francia tárcavezető az Europe1 francia kereskedelmi rádióban pénteken, a 47 országot tömörítő Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozója után, amelyen Emmanuel Macron francia államfővel együtt vett részt

 „Tíz országgal a várólistán ez egy hatalmas sokk lesz az Európai Uniónak, amelyet tudni kell menedzselni" – fogalmazott a kormánytag, aki szerint nem egyszerűen segíteni kell a belépésre váró országokat a szükséges reformok végrehajtásában, hanem

az Európai Uniónak magának is fel kell készülnie a bővítésre.    

„Ezt azt jelenteni, hogy újra kell gondolnunk a politikáinkat, változtatásokat kell eszközölni a költségvetésekben, az intézményrendszerben" – mutatott rá Laurence Boone. Kiemelte, hogy ez egy évtizedre szóló feladatot ró az uniós közösségre. Az államtitkár úgy vélte, hogy az ukrajnai háború külön jelentőséget ad az Európai Unió bővítésének.    

„Oroszország ellenünk is háborút folytat, dezinformációs háborút az energiaárakka" – mondta. Vlagyimir Putyinnak az a célja, hogy destabilizálja az EU-t –tette hozzá. Laurence Boone úgy látja, hogy ebben a helyzetben az uniós család összezár, de ezentúl jobban kell segítenie a kiszolgáltatottabb országokat is, amelyeknek számos pénzügyi támogatást nyújt az EU, de nem segíti őket a saját menedzselésükben, s ez másképp lesz ezentúl.

„A bővítés azt jelenti, hogy megtaláljuk, hogyan tudunk közösen haladni előre, azaz egy kisebb forradalom történik" – mondta a francia kormánytag.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések