A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A szezonban mindössze két hegymászónak sikerült kiegészítő oxigén nélkül felérni a Mount Everestre


Egy kolumbiai sportoló minden hírverés nélkül ért fel a csúcsra


Egy kolumbiai mászónak sikerült pótlólagos oxigén használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everest csúcsára, így neki sikerült az, amire a tragikus sorsú Suhajda Szilárd is készült – írta meg az Origo egy szakportál cikke alapján.

Az explorersweb beszámolója szerint a kolumbiai Mateo Isazának sikerült oxigénpalack használata nélkül feljutnia a Mount Everest csúcsára. Az első csúcstámadásokra május 14-én került sor, majd egy szeles időszak következett, amikor nem lehetett mászni. Ekkor látták többen is a már lefele ereszkedő kolumbiai mászót, aki mindössze egy légmelegítő maszkot viselt az arcán – írta meg az Origo.

A csúcstámadás után Isaza egyszerűen hazautazott, nem volt körülötte semmilyen hírverés, de még a Himaláján sem tudott az akciójáról szinte senki. A portálnak egy holland mászó, Christian de Jong mesélt Isazáról, aki azt mondta, hogy szerinte simán sikerülhetett neki, ugyanis elképesztően jó erőben volt.

Ebben a szezonban Isaza volt a második mászó, akinek sikerült pótlólagos oxigén nélkül feljutnia a csúcsra, őt otthonában, Medellínben érte utol a szakportál.

Isaza viszonylag gyorsan jutott fel 7800 méterig, várta, hogy a szél mérséklődjön, de erre végül nem került sor, így elindult. A beszámolója szerint nagyjából 40 ember volt körülötte, ami nem számít soknak, de így is sorba kellett állnia bizonyos szakaszokon, ami szerinte öt órát adott hozzá a mászásához.

„Nem fáztam, nem éreztem magam gyengének, különben visszafordultam volna. Másnap reggel hatra értem el 8400 méterre, itt többen visszafordultak a szél miatt, a másik csoport pedig már magasabban volt, így végre a saját tempómban tudtam haladni. A déli csúcsnál hezitáltam, sokan visszafordultak, a serpák pedig azt mondták, ekkora szélben ne menjek tovább, de nem fáztam, így elmentem a csúcsig"– mondta a sportoló, aki aznap utolsóként ért fel a csúcsra.

Visszafelé nem volt könnyű útja.

„A Hillary-lépcsőnél volt egy serpa, elfagytak a kezei, kérte, hogy ellenőrizzem az oxigénjét, de üres volt a palackja, szerencsére volt ott másik, így kicseréltem neki. Lassan tudtunk ereszkedni, mert teljesen elfagyott a keze, képtelen volt fogni a kötelet és a többi felszerelést. Húszéves lehetett. Teljesen kifogyott az erőből, majd előttem esett össze, nem tudott mozdulni, a karjaimban halt meg. Mennem kellett tovább, mert egyre erősebb lett a szél. Éjjel értem el a négyes tábort, a sátorban olvasztottam egy kis havat, majd becsuktam a szemem, és következő reggel mentem tovább" – mondta Isaza.

Ebben a mászószezonban Isaza és a pakisztáni Sajid Sadpara mászta meg „tisztán" az Everestet, de sokkal többen próbálkoztak, köztük Suhajda Szilárd is – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések