A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij: Ukrajna most sokkal erősebb, mint tavaly


Állami és tiszteletbeli kitüntetéseket adott át Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május 6-án, a gyalogság napja alkalmából. Az államfő az Ukrajna Hőse posztumusz címet adományozta Szerhij Szircsenkonak és Valerij Hlebovnak – számolt be a Szabad Európa Rádió. 

Ukrajna most sokkal erősebb, mint tavaly, vagy a hazánk szabadságáért és függetlenségéért vívott háború bármely más évében – jelentette ki az ukrán elnök az ünnepségen.

Az 56. Különleges gépesített dandár parancsnoka, Szerhij Szircsenko ezredes 2014 és 2018 között részt vett a luhanszki és donyecki területek fegyveres agressziójának elhárításában. A február 24-i háború napján hatékony felderítést szervezett, ami lehetővé tette a megbízható védelem biztosítását a dandár felelősségi területén. Harci feladatokat hajtott végre a Zaporizzsjai területen, a Donyecki területen, különösen Vuhledar és Bahmut körzetében.

Zelenszkij átadta az Aranycsillagot a gépesített gyalogos század parancsnokának, Valerij Hlebov századosnak, akit posztumusz Ukrajna Hőse címmel tüntettek ki. Az elismerést a Hlebov lánya vette át.

Valerij Hlebov 2015 és 2021 között az Izjum szektorban tartotta a frontvonal egy szakaszát, és támadó műveleteket hajtott végre, később pedig sikeresen megszervezte a védelmet Bahmutnál. A százados 2022. november végén halt meg Bahmut városában, ahol egy aknavető támadásban halálosan megsebesült.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések