A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

WSJ: Kijev kiképzetlen mozgósított katonákat dobott a “bahmuti húsdarálóba”


A lap arról a csoportról ír, amelyet februárban mozgósítottak az ukrán 93. gépesített dandárba


Kijev kiképzetlen mozgósított katonákat küldött Artyomovszkba (Bahmut) a hivatásos csapatok súlyos veszteségei közepette, hogy a tapasztaltabb katonákat megtartsa az ellentámadáshoz – írja a The Wall Street Journal (WSJ) cikke alapján az oroszhirek.hu.

„A nyugati kiképzésű és felszerelésű dandárok megtartására törekedve a régóta várt offenzívához, akkor amikor a hivatásos csapatok közül sokan elestek, Kijev mozgósított katonákat és területvédelmi egységeket küldött heterogén kiképzéssel és felszereléssel” – írta a lap.

Hogy ez a taktika mennyire volt sikeres, az a nagyszabású offenzíva során fog kiderülni – vélik az amerikai újságírók.

„Ha el lehet kerülni, hogy a döntő harci erőket valami olyan helyre kelljen küldeni, mint Bahmut, ami hosszú távon negatív hatással lehet az általános ellentámadásra, akkor megteszik. Persze akkor is nagy árat fizetnek” – idézte a lap Ben Hodges nyugalmazott tábornokot, az amerikai hadsereg korábbi európai főparancsnokát.

A WSJ arról a csoportról ír, amelyet februárban mozgósítottak az ukrán 93. gépesített dandárba, és amely többnyire „elszegényedett emberek a Harkovi terület falvaiból, sokan közülük munkanélküliek, akik alkalmi munkákból mint ezermesterek élnek”. Mint írják, szinte egyiküknek sem volt harci tapasztalata.

A lap által idézett dokumentumok és fényképek szerint az újoncok szovjet korabeli fegyvereket és egyenruhákat kaptak azon a bázison, ahová vitték őket, két nappal később pedig a Bahmuttól nem messze fekvő Konsztantyinovkába vezényelték őket. Néhány nappal később megérkezett a századfőnök, és közölte, hogy parancsot kapott arra, hogy a férfiakat hatos csoportokban Bahmutba küldjék.

A WSJ szerint a férfiak közül néhányan a kiképzés hiányára és arra hivatkozva, hogy nem tudnak lőni, azzal fenyegetőztek, hogy hivatalosan megtagadják a parancs végrehajtását, mire válaszul azt kapták, hogy „Bahmut majd megtanít”.

A mozgósított férfiak elmondták, hogy amikor megérkeztek a bahmuti állásaikhoz, gránátvetőkből és aknavetőkből tűz alá vették őket, és több ember azonnal meghalt.

A lap szerint az eltűnt katonák feleségei felháborodtak azon, hogy kiképzés nélkül küldték a férfiakat Bahmutba. Mint megjegyezték, februárban az ukrán törvényhozók törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely legalább három hónapos kiképzést irányzott elő a mozgósított katonák számára, de azt nem fogadták el.

Ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium hivatalosan tagadta, hogy kiképzés nélkül küldtek volna katonákat Bahmutba, a WSJ által megkérdezett 93. dandár egyik tisztje pedig biztosította, hogy nem hallott ilyen esetről az egységében.

Korábban a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy május 20-án délre az orosz erők átvették az ellenőrzést Artyomovszk (Bahmut) felett, miután több mint 220 napig tartó harci műveletekben vettek részt a harcosai.

Később, május 21-én este az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Wagner offenzívájának eredményeként, amelyet a Déli Erőcsoport tüzérsége és légiereje támogatott, befejeződött a város felszabadítása.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a Wagner rohamosztagoknak és a fegyveres erőknek a város felszabadításához. A Kreml megjegyezte, hogy mindazokat, akik részt vettek ebben a hadműveletben, állami kitüntetésben részesítik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések