A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Üzent a dandártábornok: a mentelmi jog nem jogosít fel jogsértő magatartásra


Gömbös Sándor szerint a gyülekezési jog sem parttalan.

A gyülekezési jog rendkívül széleskörű alkotmányos alapjog, de nem korlátok nélküli: a demonstrációk résztvevői nem veszélyeztethetik a közrendet, közbiztonságot, vagy mások jogait, szabadságát és

ha a rendőrség ilyet tapasztal, fel kell lépnie a rend helyreállításáért

– mondta Gömbös Sándor dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatalának vezetője egy keddi háttérbeszélgetésen.

A gyülekezési jog nem parttalan

A dandártábornok kifejtette azt is: a gyülekezési jog rendkívül széles körű, „gyakorlatilag bárki, bárhol, bármivel összefüggésben közterületen véleményt nyilváníthat”, ha ezt előzetesen bejelentette a rendőrségen. Azonban a gyülekezési jog nem parttalan, a demonstrációk résztvevői nem veszélyeztethetik a közrendet, közbiztonságot vagy mások jogait, szabadságát,

a rendőrségnek pedig kötelessége elősegíteni a békés gyülekezés jogának gyakorlását
a közrend, közbiztonság fenntartása mellett. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak a békés, fegyvertelen gyülekezés joga részesül alkotmányos védelemben, aki felfegyverkezve, arcot eltakarva vesz részt egy gyűlésen, bűncselekményt követ el. A dandártábornok egy kérdésre válaszolva azt is világossá tette: a képviselőket védő mentelmi jog nem arra jogosít fel arra, hogy valaki jogsértő cselekményt végezzen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések