A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ursula: Ukrajnának az Európai Unióban a helye


A Globsec biztonságpolitikai konferencia zárónapjára ellátogatott Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke. 

Von der Leyen szerint, az ukrajnai háború szembemegy az Európai Charta alapelveivel. Ukrajna Oroszország általi megtámadásában szerepet játszott, hogy Kijev az Európai Unió tagja akar lenni. Elmondta, az ukránok a mi szabadságunkért is harcolnak: a szuverenitásunkért és a szólásszabadságunkért küzdenek. Arról beszélt, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a békét próbálja meg tönkretenni, amit közösen építettünk fel a II. világháború után

„Oroszország megtagadja Ukrajna szuverenitását”

– mondta az Európai Bizottság elnöke. Kijelentette, bármilyen sokáig is tartson a háború, az unió ki fog állni Ukrajna mellett.

Ahhoz, hogy eredményesen felvehessék a harcot, Európának tűzérségi lőszert kell küldenie. Ahhoz, hogy eredményesen felvehessék a harcot, Európa tűzérségi lőszert küld Kijevnek. Hozzátette, 30 000 ukrán katonát képeznek ki az európai országok területén. A békével kapcsolatban kijelentette:

„olyan igazságot akarunk Ukrajnának, ami ez Európai Chartával összhangban áll és amely nem kedvez az orosz agresszornak”.

Az igazságos béke feltétele az orosz csapatok teljes kivonása Ukrajna területéről. Az igazságos békének azonban tartósnak is kell lennie. Ehhez pedig az kell, hogy az unió katonailag is támogassa Kijevet, hogy hadseregeik felszereltek legyenek az orosz támadásokkal szemben.

„Ukrajna Európai tagállamsága kulcsfontosságú”

– mondta az Európai Tanács elnöke.

Von der Leyen szerint Ukrajna fokozatosan dolgozik rajta, hogy teljesítse az uniós belépési feltételeket és a demokrácia megerősítéséért is erőfeszítéseket tesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések