A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrán politikus: A győzelmünk után Magyarország sok mindent meg fog érteni


Ukrajna NATO-misszójának vezetője szerint a katonai szövetség nem a kisebbségi jogok megvitatásának platformja. 

Hazánkat bírálta Natalja Galibarenko, Ukrajna NATO-missziójának vezetője, amiért Magyarország feltételekhez köti Ukrajna NATO-csatlakozását, írja a Liga.net interjújára hivatkozva a Magyar Nemzet.

Az interjú apropója és fő témája a július 11-12-i vilniusi NATO-csúcstalálkozó volt, amelyre idén Ukrajna is meghívás kapott. Ezzel kapcsolatban szóba került, hogy Magyarország Ukrajna csatlakozását akadályozza. Hazánk azzal a feltétellel hagyná jóvá az ország csatlakozását, ha először a kárpátaljai magyar kisebbség visszakapná azokat a jogokat, amelyekkel 2015 előtt rendelkezett.

Erre reagálva az ukrán politikus azt mondta:

A NATO nem a kisebbségi jogok megvitatásának platformja.

Sajnos Magyarország a konszenzus elvét használja arra, hogy megakadályozza munkánkat a katonai szövetségben” – magyarázta.

Hozzátette, Kijevben most a NATO–Ukrajna Bizottság következő ülésére készülnek, melyre szintén sor kerül két hónap múlva a litván fővárosban.

„Magyarország már tiltakozik és azzal fenyegetőzik, blokkolja a tárgyalásokat. Vannak problémáink a nemzeti kisebbségekkel, Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával is. De ezeket a nemzetközi szervezeteken kívülre hagyjuk, és nem akadályozzuk ezeket az országokat, hogy támogassanak minket, akár katonailag, akár máshogy” – bírálta hazánkat az ukrán politikus. Hozzátette, bízik benne, Magyarország megérti, hogy ebben a háborúban Ukrajna oldalán kell állnia.

Natalja Galibarenkó az Egyesült Államok álláspontjára hivatkozva reményét fejezte ki, hogy Ukrajna csatlakozhat a katonai szövetséghez a háború befejeztével.

Hazánk álláspontját illetően azt mondta:

Azt gondolom, hogy a győzelmünk után Magyarország sok mindent meg fog érteni. És talán felülvizsgálja politikáját.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések