A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Számos észak-afrikai migráns tevékenykedik a drogkereskedelemben


A migrációs hullámmal számos észak-afrikai migráns is érkezett Ausztriába, akik közül többen a drogkereskedelemben kezdtek el tevékenykedni, a kannabiszgyanta mellett más kábítószereket is árusítanak – közölte szerdán Gernot Kaes, a bécsi rendőrség Maghreb nevű munkacsoportjának vezetője.


Mint mondta, ez az elkövetői csoport ráadásul rendkívüli brutalitásával tűnik ki nemcsak az egymás közti leszámolások, de a rendőrséggel szembeni fellépések során.

A munkacsoport 2016 óta összpontosít a Magreb-országokból – Algériából, Marokkóból és Tunéziából – származó bűnelkövetőkre.

A nap folyamán a bécsi rendőrség illetékesei a munkájukkal kapcsolatos háttérbeszélgetésen elmondták, hogy az osztrák fővárosban a drogkereskedelem nagy részét algériaiak irányítják, míg az utcai értékesítést átengedték a Szíriából és Afganisztánból származó bűnözőknek. Innsbruckban viszont a marokkóiak ellenőrzik a kábítószer-kereskedelmet.

A Maghreb-munkacsoport sikerekről is beszámolt: eddig egyebek között 451 kilogramm kannabiszgyantát és -virágot, 51 kilogramm heroint, 4,5 kilogramm kokaint és nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le ezernél is több gyanúsítottat őrizetbe véve. Utóbbiak között volt egy bűnszervezet vezetője is, aki főleg Franciaországból tevékenykedett, és onnan rendelt el véres leszámolásokat. Kiadatását követően a férfit hat év börtönnel sújtották Ausztriában.

Kaes a nyomozók nehézségeiről is beszélt.

Mint mondta, a bűnözők nem „fecsegnek”, mert tartanak a családjaik elleni megtorló akcióktól. Másrészt ezek a bűnözők szinte kivétel nélkül fel vannak fegyverezve késekkel, lőfegyverekkel, ami miatt a házkutatásoknál a rendőrség WEGA és Cobra elnevezésű különleges egységeit vetik be. Kiemelte a nemzetközi együttműködés szerepét is az ezzel járó bürokratikus akadályokkal, tekintettel arra, hogy a kábítószerek rendszerint Észak-Afrikából, Spanyolországból, Olaszországból, valamint a Balkánról érkeznek mázsaszámra Ausztriába. Mindemellett megjegyezte, hogy eddig még nem volt példa együttműködésre az algériai rendőrséggel.

Kaes elmondta, hogy a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján munkacsoportja kivívta az észak-afrikaiak tiszteletét, mert – mint fogalmazott – „sehol nem szekálják őket úgy, mint Bécsben”. 

A rendőrök bepillantást engedtek a forgalomba kerülő kábítószer-mennyiségekbe is: egy letartóztatott középszintű algériai bűnöző saját tanúvallomása szerint három hónap alatt 250–290 kilogramm kannabiszt értékesített.

A nyomozók egy további aggályos részletet feltártak: a bűnözők filmre szokták venni a saját soraikban végrehajtott bosszú-, illetve bűntetőakcióikat. Ennek értelme, hogy egyrészt bizonyítsák a végrehajtást, másrészt, hogy másokat előre elrettentsenek.

Egy névtelenséget kérő nyomozó szerint mindazonáltal utánpótlásból nincs hiány a bűnözőknél: a Facebookon a drogkereskedők pénzkötegekkel, kábítószerekkel pózolnak márkás öltözetben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések