A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Románok: Nagy-Magyarország térképének kifüggesztése irritációt okoz


Visítás van.


Egy román újságíró, Petru Clej az alábbiakat írja.

„Nagy-Románia térképének feltűnő megjelenítése, a történelmi kontextustól eltérő módon, irredentizmusnak minősül, és irritációt okozhat, hivatalos személyek általi terjesztése esetén pedig diplomáciai konfliktusokhoz vezethet.

Hiszen Nagy-Magyarország térképének kifüggesztése is irritációt okoz Romániában, és a »ami neked nem tetszik, az másnak nem tetszik« elv alapján az irredentizmusra hajlamosaknak tudomásul kellene venniük. Mert a román irredentizmus semmivel sem jobb, mint a magyar irredentizmus, vagy fordítva, és általában véve a 21. században minden irredentizmus feszültséget és végső soron fegyveres konfliktust generál, mint azt Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja is mutatja. A mai világban pedig területi viták százai vannak, minden kontinensen. És a kérdéses területek etnikai összetétele lényegtelen; az irredentizmus elsősorban a jogállamiság megkérdőjelezéséről szól.

Samuel Johnson angol író 1775-ben azt írta: »A patriotizmus a törvényen kívüliek utolsó menedéke«. Johnson természetesen nem a valódi hazafiságra utalt, hanem azokra, akik azt kicsinyes célokra és önös érdekekre használják.

Parafrazálva azt mondanám, hogy az irredentizmus ma a szemétládák utolsó menedéke, egy olyan gyakorlat, amely a legjobb esetben hazafias demagógiának tűnik, a legrosszabb esetben pedig végzetes méretű vérontáshoz vezet, ahogyan az most is történik Románia határaitól nem messze.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések