A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: Ukrajna miatt veszett össze Annalena Baerbock német és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter


A német külügyminiszter egy megbeszélésen vitatkozott a magyar külügyminiszterrel, mivel hazánk blokkolja az Ukrajnának szánt katonai segélyeket a Kijevvel folytatott vita miatt – állította a Politiconak négy diplomata.


Az OTP Bank az elmúlt napokban a tisztségviselők fókuszpontjává vált, mivel Magyarország megtagadja az  EU további katonai segélyeinek jóváhagyását Ukrajnának mindaddig, amíg Kijev nem törli a céget az általa vezetett „háborús szponzorok” listájáról. Diplomaták szerint a vita késlelteti az új orosz szankciókat.

Azt írják, hogy amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn a zárt ülésen megismételte Budapest álláspontját, Annalena Baerbock német külügyminiszter – a névtelenül nyilatkozó diplomaták szerint – nem részletezett értesülésekre hivatkozott, amelyek szerint az OTP elismeri az oroszok által megszállt Luhanszk és Donyeck területet – ami ellentétes a nemzetközi joggal –, és hitelkeretet nyújtott az orosz katonáknak.

Szijjártó visszautasította a vádakat, a bankot idézve „nem helytállónak” nevezte a jelentéseket, és azzal érvelt, hogy a bank vezetése „nyilvánosan támogatja Ukrajnát”.

Egy diplomata értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország miért került fel az ukrán listára, mivel ennek nincs jogi jelentősége – írják.

A Politico szerint a találkozót követően Josep Borrell, az EU vezető diplomatája megígérte, hogy megoldja a nézeteltéréseket. Az EU illetékesei azt mondták, arra számítanak, hogy Borrell szavai Kijevhez is eljutnak, hogy megvitassák az ügyet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések