A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: Még hosszú hónapokig tarthat az alkudozás a magyar uniós pénzekről


A lap szerint 2,5 milliárd euró sorsa a „gyermekvédelmi törvényhez”, a menedékkérőkkel való magyar bánásmódhoz és a magyar egyetemek tudományos függetlenségéhez kapcsolódik. 

Névtelenséget kérő uniós források elmondták, hogy a Bizottság politikai jóváhagyása még néhány hónapig várat magára. Minden attól függ, miként haladnak a tárgyalások a további kérdésekről – írta meg a Politico.

Decemberben a Bizottság visszatartotta Magyarország teljes, 22 milliárd eurónak megfelelő kohéziós keretét. A három uniós tisztviselő szerint azonban

az igazságügyi reform révén Magyarország 13,2 milliárd euróra tarthatna igényt.

A kohéziós alapok többi része azonban más okokból továbbra is zárolva marad.

A fennmaradó összeg 

Az uniós országok többsége és a Bizottság tavaly decemberben úgy döntött, hogy befagyasztja a Magyarországnak szánt 6,3 milliárd eurós támogatást az úgynevezett feltételességi mechanizmus keretében, amely új jogi eszközként lehetővé teszi Brüsszel számára, hogy visszatartsa az uniós finanszírozást, ha úgy találja, hogy egy ország visszalép a demokratikus normák tekintetében. Ebben az esetben a pénzeszközök zárolását csak akkor oldják fel, ha Magyarország 17, a korrupcióellenes erőfeszítésekkel kapcsolatos korrekciós intézkedést hoz. 

További 2,5 milliárd euró a Bizottság és Orbán Viktor között folyamatban lévő három másik vitához kapcsolódik:

a homofóbnak minősített „gyermekvédelmi törvényhez”,

a menedékkérőkkel való magyar bánásmódhoz és a magyar egyetemek tudományos függetlenségéhez.

Az ország emellett 5,8 milliárd euró támogatásra, valamint 6,6 milliárd euró olcsó uniós hitelre vár a járvány utáni helyreállítási alapból. Ehhez azonban 27 szupermérföldkő követelményeinek kell megfelelni

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések