A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Oroszország megtorló intézkedéseket hozott a finn nagykövetség ellen


Moszkva megtorló intézkedésként korlátozta a banki szolgáltatásokat a finn nagykövetség számára – közölte a RIA Novosztyi hírügynökséggel az orosz diplomáciai képviselet Helsinkiben.


“Gyakorlati intézkedésekről van szó, amelyekkel az oroszországi finn diplomáciai képviseletek banki szolgáltatásait összhangba hozzák azzal a helyzettel, amelyben a finnországi orosz nagykövetség tavaly ősz óta van. Lehetőségünk van arra, hogy csak egy bankot, a Nordea-t használjuk, ugyanakkor bármilyen pénzösszeg átutalásához a nagykövetség számlájára hosszú engedélyezési folyamat szükséges, amely ráadásul gyakorlatilag meg van tiltva, ötezer eurós díjat számolnak fel, függetlenül az átutalás összegétől” – közölték a nagykövetségen.

Pontosították, hogy az orosz fél többször figyelmeztette a finn külügyminisztériumot megtorló intézkedésekre, ha az ilyen gyakorlat folytatódik.

Most a tükörválasz elve alapján Finnország moszkvai nagykövetsége lehetőséget kapott arra, hogy a VTB Bank szolgáltatásait igénybe vegye a folyamatban lévő tevékenységek biztosítására, ez megfelel a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezménynek, amelyet a diplomáciai képviselet kötött.

Korábban Pekka Haavisto finn külügyminiszter közölte, hogy Moszkva április 27-én értesítette Helsinkit a nagykövetség számláinak befagyasztásáról. A külügyminiszter szerint ezek az intézkedések nem tekinthetők a szankciókra adott válasznak; Oroszország ugyanis problémákat jelentett a kifizetésekkel kapcsolatban, de a banki tranzakciók a külügyminisztérium szerint működnek.

Az orosz-finn kapcsolatokban továbbra is megoldatlan az Orosz Tudományos és Kulturális Központ által használt lakások lefoglalásának kérdése Helsinkiben. Április közepén a központ értesítést kapott a finn végrehajtói szolgálattól, amely megtiltott minden intézkedést a központ adminisztratív épülete, telke, valamint több lakás ellen. A Helsingin Sanomat napilap szerint hét lakásról van szó, amelyek összértéke 1,4 millió euró. A bírósági végrehajtók ezt követően feloldották a földterületre és az épületre vonatkozó korlátozásokat, de a lakások helyzete továbbra is megoldatlan.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések