A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Olaszország is beállt az uniós vétó eltörlésért indított kezdeményezésbe


Kilenc nyugat-európai ország indított kezdeményezést az uniós vétó eltörléséért. A koalícióhoz csatlakozott Franciaországon és Németországon kívül Olaszország is. 

A teljes egyetértésen nyugvó döntéshozatal megszüntetését és a minősített többségi döntések gyakorlatának bevezetését sürgeti az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájában kilenc tagállam, amelyek a közös ügy előmozdításának céljával megalakították a Baráti Csoport elnevezésű kezdeményezést – írja az Infostart.

A német külügyminisztérium a Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szlovénia alkotta országcsoport kezdeményezéséről közölte, hogy céljuk az uniós külpolitikai döntések hatékonyságának és gyorsaságának növelése. Mint írták, Oroszország Ukrajna elleni háborúját és az EU előtt álló egyre nagyobb nemzetközi kihívásokat tekintve a Baráti Csoport azt vallja, hogy “az EU mint globális szereplő” megerősödése érdekében át kell alakítani a döntéshozatali eljárást. Ezért a csoport tagjai arra törekednek, hogy “pragmatikus módon konkrét előrelépést” érjenek el az ügyben, az EU működéséről rendelkező szerződések keretein belül.

A csoport nyitva áll minden tagállam előtt, amely érdekelt az uniós külpolitikai döntéshozatali folyamatok javításában, “különösen a minősített többségi szavazás révén” – áll a közleményben. Hozzátették, hogy rendszeresen értékelik a helyzetet, tanácskozásaik eredményeit pedig “átlátható módon megosztják valamennyi tagállammal”, és szorosan együtt is működnek valamennyi uniós tagállammal, és összehangolják tevékenységüket a közösségi intézményekkel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések