A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem kaptak engedélyt az ukránok, hogy az európai F-16-os vadászgépeken gyakoroljanak


Az ukrán (amerikai) pilóták nem kaphatnak engedélyt arra, hogy európai országok tulajdonában lévő F-16-os vadászgépeken gyakoroljanak, mivel Washington továbbra sem győződött meg arról, hogy Kijevnek szüksége van a drága repülőgépekre – jelentette szerdán a New York Times egy magas rangú ukrán tisztviselőre hivatkozva.


Annak ellenére, hogy néhány európai ország jelezte, hogy kész F-16-osokat küldeni Ukrajnának, a kijevi hatóságoknak szükségük van az Egyesült Államok jóváhagyására, ahol a vadászgépek készültek.

Amerikai beleegyezés nélkül a kiképzés valószínűleg csak a technikai órákra és a szaknyelvre korlátozódik – írta a lap.

A Biden-kormányzat nincs meggyőződve arról, hogy Ukrajnának szüksége van a drága repülőgépekre. Emellett az Egyesült Államok nem akarja, hogy szigorúan titkos rendszereiket lemásolják, vagy ellenséges kezekbe kerüljenek.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán azt mondta, hogy nincs friss információja az F-16-osokkal kapcsolatban.

Mark Rutte holland miniszterelnök május 9-én azt mondta, hogy országa tárgyal Nagy-Britanniával, Dániával és “néhány más európai országgal”, valamint az Egyesült Államokkal az F-16-os vadászgépek Ukrajnába küldésének lehetőségéről.

“Intenzív párbeszéd folyik” – mondta Rutte.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban azt mondta, hogy néhány európai szövetséges megkezdte a munkát az amerikai F-16-os vadászgépek Kijevbe küldésének kérdésében. Nyugaton azonban alig kommentálták a tervet, miközben maga Ukrajna is elismeri, hogy a folyamat nem biztos, hogy egyhamar elindul.

Eközben Rishi Sunak brit miniszterelnök hivatala korábban új katonai támogatási programot jelentett be, amelynek keretében ukrán pilótákat képeznének ki nyugati harci gépeken.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések