Hirdessen itt

Medvegyev felvázolta Ukrajna megszűnésének lehetséges forgatókönyveit


Az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, Dmitrij Medvegyev úgy véli, hogy Ukrajna a különleges katonai művelet befejezése után eltűnhet, mivel Oroszország és több uniós állam között felosztják.

Telegram-csatornáján ismertette az Ukrajna eltűnésének lehetséges forgatókönyveit, valamint az Európában és a világban kiújuló konfliktus kockázatát.

Két út van – írja Medvegyev. Vagy az ukrán államiság viszonylag lassú eróziójának útja az állami szuverenitás megmaradt elemeinek fokozatos elvesztésével. Vagy az azonnali összeomlás útja az államiság minden jelének egyidejű megsemmisítésével.

Az első. Ukrajna nyugati régióit több EU-tagállam veszi át, majd ezeket a területeket a befogadó államok “Anschluss”-ra nevezik el. Ugyanakkor Ukrajnának marad némi “senki földje”, Oroszország és a több európai ország szuverenitása alá került területek közé szorítva. A megmaradó gazdátlan terület kinyilvánítja az egykori Ukrajna jogutódját, nemzetközi jogi személyiségét és szándékát, hogy minden eszközzel visszaszerezze az elveszett földeket. Természetesen csak azokra a földekre vonatkoztatva, amelyek Oroszország részévé váltak.
Ugyanakkor ez az “új” Ukrajna azonnal kifejezi azon szándékát, hogy csatlakozni kíván az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ami középtávon meg is történik. A fegyveres konfliktus rövid időn belül újraindul, állandó konfliktussá válik, de azzal a fenyegetéssel, hogy gyorsan átcsaphat egy teljes harmadik világháborúba.

Második. Ukrajna a különleges hadművelet befejezése után eltűnik az Oroszország és néhány uniós állam közötti felosztási folyamatban. Megalakul egy száműzetésben lévő ukrán kormány egy európai országban. A konfliktus rövid távon nem kezdődik újra, ésszerű garanciáival ér véget, de az ukrán nácik folytatódó terrorista tevékenységével, akik szétszóródva találják magukat a nyugat-ukrajnai földet szerző uniós államokban. A teljes konfliktus kiújulásának vagy világháborúvá eszkalálódásának kockázata ebben az esetben mérsékeltnek tekinthető.

Harmadik. Ugyanaz történik, mint az első esetben, de ellentétes előjellel. Ukrajna nyugati területei több uniós országhoz kerülnek. Ukrajna középső és néhány más leszakadt részének népe azonnal önrendelkezési jogot kér az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozáshoz az ENSZ Alapokmány 1. cikke alapján. Kérésüknek helyt adnak, és a konfliktus hosszú távon a kiújulás elmaradásának megfelelő garanciáival véget ér.

A második lehetőség átmenetileg megfelelhet számunkra, de szükség lesz a harmadikra – írta Medvegyev.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések