A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyarország megvétózhatta az Ukrajnának szánt euromilliókat


Az Európai Békekeret nyolcadik részletének folyósítását vétózhatta meg a magyar kormány. Olasz lapértesülések szerint a magyar kormány biztosítékokat akar arra nézve, hogy az Európai Békekeret globális célokat, nem pedig Ukrajna felfegyverzését szolgálja.

Magyarország blokkolja az Európai Békekeret nyolcadik részletének folyósítását. A nyolcadik részlet utalásával az unió tagállamai 500 millió eurót adnának Ukrajnának, melyet fegyverkezésre költhet el – értesült az ANSA. 

Az Ukrajnának szánt 500 millió eurót jövő hét hétfőn kellett volna folyósítani. A magyar kormány az értesülés szerint garanciákat kért arra vonatkozóan, hogy az Európai Békekeret a jövőben is globális célokat szolgál és nem az ukrán hadsereg felfegyverzését szolgálja.

Az Európai Békekeret egy költségvetésen kívüli eszköz, amelynek célja, hogy az Uniót fokozottan képessé tegye: a konfliktusok megelőzésére, a béke megteremtésére, a nemzetközi biztonság megerősítésére.


A közös lőszerbeszerzés tető alá hozása is lassan halad

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy lassan sikerül tető alá hozni az Európai Unió berkein belül már márciusban elfogadott közös lőszerbeszerzést. A tagállamok vállalták, hogy az elkövetkezendő 12 hónapban összesen egymillió 155 mm-es tüzérségi lőszert adnak át Ukrajnának. Ugyanakkor továbbra is vita tárgyát képzi, hogy a tagállamok gyártási kapacitása e cél teljesítésére elegendők-e – az Európai Bizottság most a gyártási kapacitás növelésére prezentált egy rendeletjavaslatot.

A tervet az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a spanyol Josep Borrell prezentálta, és három pilléren áll:

- A tagállamok Ukrajnának nyújtott eddigi támogatásuk egy részét visszakapnák – erre 1 milliárd eurót különítene el a már meglévő Európai Békeprogram (EPF) felhasználásával.

- Az EU-tagok közösen szereznének be lőszert, amellyel a tagállamok kieső készleteit pótolnák, és biztosítanák Ukrajna hosszú távú támogatását.

- Segítenék az európai védelmi ipar gyártási képességeinek felgyorsítását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések