A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyelország fegyveres puccsra készül Belaruszban, közölte a volt védelmi-miniszterhelyettes


Lengyelország fegyveres puccsra készül Fehéroroszországban, és részt vesz annak katonai támogatásában – jelentette ki Waldemar Skrzypczak tábornok, volt védelmi-miniszterhelyettes a Polsat televíziós csatornán, megerősítve ezzel Alekszandr Lukasenko belarusz elnök szavait a Nyugat ilyen irányú terveiről.


“Felkelésre készülünk Belaruszban, mert ez meg fog történni” – mondta Skrzypcza.

Pontosította, hogy katonai műveletről van szó.

“Készen kell állnunk arra, hogy támogassuk azokat a csapatokat, amelyek a Lukasenko elleni hadműveletet fogják végrehajtani” – mondta a tábornok.

Korábban Lukasenko kijelentette, hogy a Nyugat arra készül, hogy megszállja Belaruszt, hogy elpusztítsa az országot. Elmondása szerint “néhány ezred, zászlóalj és légió megalakítása a további belarusz államcsínyhez már javában folyik.

Az elnök szerint a Nyugat gerillákat csinál a menekülő belaruszokból, mert nem kíméli őket. Ugyanakkor terroristákat telepítenek Belarusz területére, hogy szabotázsokat és megfélemlítő akciókat hajtsanak végre, sejteket próbálnak létrehozni a tiltakozó akciók koordinálására, pénz és fegyverek átadására.

Skrzypcza szerint a “felkelésben” részt vehetnek azok a belaruszok is, akik jelenleg Ukrajna oldalán vesznek részt az ellenségeskedésekben.

“Belaruszba fognak menni. Remélem, hogy ez felkelést fog okozni Belaruszban, ettől fél Lukasenko” – mondta Skrzypcza.

Szerinte Lengyelország kész segíteni a fegyveres alakulatokat, amelyek esetleg szembeszállnak a belarusz hatóságokkal, ahogy jelenleg is segítik az ukrán csapatokat.

“Készen kell állni arra, hogy támogassák azokat a csapatokat, amelyek Lukasenko ellen fognak hadműveletet folytatni. Megvan rá az okunk, hogy segítsük őket, ahogyan az ukránokat is segítjük” – mondta a tábornok.

Skrzypcza attól is tart, hogy a belarusz helyzet súlyosbodása esetén nagyszámú menekült indul Lengyelországba.

“Ha ez a felkelés megtörténik, akkor biztosan lesz belarusz elvándorlás Lengyelországba, és erre fel kell készülni” – mondta.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések