A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Közelebb van Putyin letartóztatása, mint valaha"


Gordon Brown skót származású brit politikus, az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnöke (2007 és 2010 között birtokolta ezt a pozíciót), jelenleg pedig az ENSZ globális oktatásért felelős megbízottja.

A The Guardianen megjelent véleménycikkében arról ír, egy alulról jövő kezdeményezésnek köszönhetően közelebb került Vlagyimir Putyin orosz elnök letartóztatása, mint valaha, ebben azonban az Egyesült Államoknak is fontos és nélkülözhetetlen szerep jut.

Mint ismert, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemrégiben elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök miatt. Az ICC kérelmét elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. Ennek értelmében az ICC tagországainak területein letartóztathatnák az orosz elnököt.

Gordon Brown most arról ír a The Guardianen megjelent véleménycikkében, hogy az ukrán nép igazságszolgáltatásának követelésében tovább erősödik egy új, alulról szerveződő kampány, amely azt követeli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt állítsák bíróság elé háborús bűnök miatt.

már kétmillióan írták alá azt a petíciót, amely Putyin vád alá helyezését követeli.

A szóban forgó petíció az avaaz.org oldalán jelent meg 2022 március 14-én, és itt érhető el (az oldalnak világszerte 68 millió, Magyarországról pedig 51 ezer regisztrált felhasználója van a legutóbbi adatok szerint).

A szövegében azt írták, hogy Putyin az Ukrajna elleni agresszióval „a szemünk előtt követi el a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekményt”, és egy „nürnbergi stílusú” perben kellene elszámoltatni őt és társait azért, hogy a világ országait megvédjék a jogtalan agressziótól.

Gordon Brown mindezzel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy egy másik (szintén az Avaaz oldalán megjelent) petícióban már több mint félmillióan követelték azt is, hogy az augusztusi, Johannesburgban tartandó Brics-csúcstalálkozó (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika részvételével) előtt a dél-afrikai hatóságok börtönbe zárják Putyint, ha országukba repül.

Ez a nyilvános nyomásgyakorlás a Reykjavíkban ülésező európai vezetőkkel egy időben erősítette meg a felhívást, hogy összehangolt kormányközi fellépéssel keressék a módját annak, hogy megtorolják Putyin bűneit – tette hozzá. 

Brown szerint a dél-afrikai eset azért fontos, mert áprilisban a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus legfőbb döntéshozó testülete panaszt tett a nemzetközi jog „egyenlőtlen” és „gyakran szelektív alkalmazása” miatt. Ramaphosa arról számolt be, hogy az ANC úgy döntött, Dél-Afrika kivonul az ICC-ből, bár később ezt hibaként értékelte, amit pontosítottak, és megerősítették, hogy Dél-Afrika tiszteletben tartja kötelezettségeit.

Fontos választás előtt áll az orosz elnök

A Putyin letartóztatására irányuló kampány a háború egy fontos pillanatában történik, a nagyszabású ukrán ellentámadás küszöbén. Brown meglátása szerint a katonai ellentámadással párhuzamosan indított „tartóztassuk le Putyint” kampány további nyomást gyakorol az orosz elnökre.

Bármi is történik, augusztusban fontos választás elé áll Vlagyimir Putyin. Vagy részt vesz a Brics-csúcson, és ezzel kockáztatja letartóztatását, vagy távolmaradásával elismeri félelmét – véli Gordon Brown. Szerinte az orosz elnök börtönbe juttatását célzó kampány következő szakasza az amerikaiak nyílt elkötelezettségét igényli majd.

Kulcsszerep hárul az Egyesült Államokra

Joe Biden kijelentette, hogy Putyin letartóztatását támogatja, de az Egyesült Államok még mindig tartózkodik egy különleges bíróság létrehozásától.

Emlékeztetnünk kell őket arra, hogy nem elég a célt akarni: az eszközöket is akarni kell
– tette hozzá az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnöke. 

Gordon Brown arra is kitér, minderre azért van szükség, mert az ICC-nek nincs joga Putyint az ukrán gyerekek deportálásával vádolni, ezt azonban megteheti egy különleges bíróság.

Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

Pálos Trend üzenete…
ORBÁN a VÍRUS?!
A felcsúti zsírmájas megint cigánykodik és hangerőt változtatott.
Már csak az energia terén tart ki az orosz ellenes szankciók akadályoztatásában.
Ráadásul anyagi segítséget is ígért az ún. ukrajnai újjáépítéshez.
Remélem, azért Putyin időben hozza a normát a nyílászárókból kizuhanó árulók "tekintetében".
https://politobzor.net/251486-bloombe...=topwar.ru