A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kína élesen elítélte a G7-ek álláspontját arról, hogy Peking aláássa a globális stabilitást


A G7-országok nem fogják tudni elhitetni a világgal, hogy Peking aláássa a globális stabilitást – jelentette ki Hua Csunying kínai külügyminisztériumi szóvivő.  


A Twitteren közzétett bejegyzéssorozatában Hua bírálta a G7-ek álláspontját, azt írva:

„Egyes tagok Kínát a globális biztonságot és jólétet fenyegető legnagyobb veszélynek nevezték. Komolyan?”

Nyilvánvalóan Rishi Sunak brit miniszterelnök megjegyzéseire utalt, aki a G7-csoport Hirosimában tartott csúcstalálkozóján kijelentette, hogy:

„Kína jelenti korunk legnagyobb kihívását a globális biztonság és jólét számára”, miközben a kínai ellátási láncoktól való függőség csökkentésére szólított fel.

Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság és a G7-ek lépéseket tesznek annak megakadályozására, hogy Peking „gazdasági kényszert alkalmazzon arra, hogy beavatkozzon mások szuverén ügyeibe” – írta az Oroszhirek.hu.

„Ha Kína fenyegetést jelent, akkor milyenek azok a G7-tagok, amelyek háborút indítanak szuverén államok ellen, törvényes külföldi kormányokat döntenek meg, kilépnek a többoldalú szerződésekből és más országokat kényszerítenek az ellátási láncok megszakítására?”

– kérdezte Hua.

A szóvivő a továbbiakban hangsúlyozta Kína a világgazdaság első számú motorjaként elfoglalt helyét, és azt, hogy Peking többet tesz hozzá a globális növekedéshez, mint a G7-tagok együttvéve, miközben a második legnagyobb adományozója az ENSZ békefenntartási támogatásának.

„A való világ agyát nem lehet átmosni és becsapni”

– mondta.

Sunak Kínával szembeni bírálata sokkal keményebbnek tűnt, mint a G7-ek közös közleménye, amelyben felvázolták a Peking által jelentett kihívásokat. A csoport tagjai ugyanis hangsúlyozták, hogy „készek konstruktív és stabil kapcsolatokat kiépíteni Kínával”, hozzátéve, hogy „nem szakadunk el vagy fordulunk befelé”, amikor az ázsiai óriással fennálló gazdasági kapcsolatokról van szó.

A G7 ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szükség van a „kockázatmentesítésre és diverzifikációra”, valamint a „kritikus ellátási láncaink túlzott függőségének” csökkentésére.

A csoport emellett bírálta Pekinget a „nem piaci politikákért és gyakorlatokért, amelyek torzítják a globális gazdaságot”, és fogadkozott, hogy ellenállást tanúsít a gazdasági kényszerítésnek nevezett jelenséggel szemben.

A kínai külügyminisztériumot azonban nem győzték meg, szóvivőjük kijelentette, hogy „a masszív egyoldalú szankciók” és a „szétválasztás” aktusai… az „USA-t teszik az igazi kényszerítő tényezővé”” miközben sürgette a G7-eket, hogy ne váljanak Washington cinkosává ebben a tekintetben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések