A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderült, mit rejt a Hold titokzatos belseje


Egyre többet tudunk a Föld öreg társának belső szerkezetéről 

Rájöttek például, hogy elképesztően erős mágneses mezője volt egykor a Holdnak – százszor erősebb, mint a Földé. Kérdés, hogy mi történt ezzel –  számolt be az IFLScience, írja a rakéta.hu.  

A Holdra telepített szeizmográfoknak köszönhetően egyre többet tudunk a Föld öreg társának belső szerkezetéről. A szeizmográfok ugyanis mérik a holdrengéseket, amelyek segítségével csakúgy, mint a Földön (vagy a Marson) következtetéseket lehet levonni az égitest belső struktúrájáról.

Az elmúlt két évtized alatt annyi már kiderült, hogy a Hold folyékony belső maggal rendelkezik – egy új kutatás azonban, amelyről az IFLScience számolt be, igen meglepő eredményre jutott: a folyékony magon belül ugyanis található egy szilárd mag is, éppúgy mint a Föld esetében is. Az Apollo-küldetések adatai alapján a Hold mind belső maggal, mind anélkül elképzelhető volt, a kutatók most ezért olyan modelleket vizsgáltak, amelyek képesek reprodukálni a Hold fizikai tulajdonságait a tömege alapján, vagyis a forgását és hogy miként deformálják az árapályerők. Ezen modellezés alapján pedig a végkövetkeztetés, hogy valóban létezik a Holdnak belső magja, ami a becslések szerint körülbelül ötszáz kilométer átmérőjű, ráadásul a sűrűsége kisebb, mint a Földé.

A kutatók rájöttek arra is, hogy Hold köpenyéből, tehát a vékony kéreg és a külső mag közötti vastag középső rétegből származó anyag elég sokat mozgott. Egyes elemek, köztük a vasban gazdag anyagok, a mag-köpeny határától egészen a felszínig emelkedhettek, és vulkanikus kőzetekben kötöttek ki, amelyek ma a holdkérget alkotják. Ugyanakkor a kéregnek a többinél sűrűbb részei átsüllyedtek a köpenyen egészen a holdmagig.

A kutatók azt is feltételezik, hogy egykor bivalyerős mágneses tere volt Holdnak – körülbelül százszor erősebb, mint ami jelenleg van a Földnek. Ezt a mágneses teret pedig a Hold magja produkálta. Mivel ez a mágnesesség ma már szinte nem létezik, így erősen kérdéses, hogy mi történhetett vele: ahogy többet megtudunk arról, miként fest jelenleg a Hold belseje, úgy többet megtudhatunk erről is. Illetve kiderülhet az is, hogy miként formálódott ez az égitest évmilliárdokkal ezelőtt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések