A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Japán miniszterelnök: A NATO összekötő irodát tervez nyitni Tokióban


A NATO összekötő irodát tervez nyitni Japánban, de Tokió nem szándékozik belépni a szövetségbe – jelentette ki szerdán Kisida Fumio japán miniszterelnök. 

Kisida megjegyzései azután hangzottak el, hogy Japán washingtoni nagykövete a hónap elején közölte, az Egyesült Államok vezette katonai tömb tokiói iroda megnyitását tervezi, az elsőt Ázsiában, hogy megkönnyítse a konzultációkat a régióban.

„Nem tudok semmilyen döntésről a NATO-nál az iroda létrehozásával kapcsolatban” – mondta Kisida a tokiói parlament szerdai ülésén, hozzátéve: országa nem tervezi, hogy tagként vagy „féltagként” csatlakozzon a szövetséghez.

Tokiói kormányzati források közlése szerint Kisida arra készül, hogy júliusban részt vesz a NATO Litvániában rendezendő csúcsértekezletén. A japán miniszterelnök várhatóan kétoldalú megbeszélést is folytat majd Jens Stoltenberg főtitkárral.

Pekingben a hírre reagálva Mao Ning kínai külügyi szóvivő közölte: az ázsiai-csendes-óceáni térség országai nem üdvözlik a NATO-iroda megnyitásának tervét. A régió nem üdvözli sem a tömörülések konfrontációját, sem (más) katonai konfrontációt – szögezte le Mao.

Kína másfél hete szót emelt a NATO Japánba tervezett összekötő irodájának terve ellen. Vang Ven-pin külügyi szóvivő azt vetette az észak-atlanti szövetség szemére, hogy terjeszkedni akar az ázsiai-csendes-óceáni régióban. Emlékeztetett arra, hogy a NATO korábban többször hangsúlyozta: a szövetség nem akar változtatni geopolitikai határain.

„Ugyanakkor folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy a NATO erősíti kapcsolatait az ázsiai-csendes-óceáni térség államaival, egyre a régió keleti része felé halad, beleavatkozik helyi ügyekbe és feszültséget szít” – mondta. Hangoztatta: reméli, hogy a felek – saját geopolitikai érdekeik miatt – nem sodorják veszélybe a térség stabilitását és békéjét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések