A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Irán korszerűsíteni akarja a szíriai légvédelmet


Irán korszerűsíteni akarja Szíria légvédelmét - jelentette hétfőn a félhivatalos iráni Fársz hírügynökség. 

Szaid Hamza Kalandári iráni tábornok a hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a szíriai kormányerőknek ugyan megvan a saját légvégvédelmük, de Irántól további felszerelést és harcászati korszerűsítést kapnak. A védelmi minisztérium kötelékében szolgáló tábornok szerint az intézkedés célja korlátozni az izraeli légicsapásokat.

Oroszország mellett Irán számít Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb szövetségesének a 2011 óta dúló polgárháborúban.

A nap folyamán Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka bemutatta Irán új hiperszonikus ballisztikus rakétáját, amely a tájékoztatás szerint a hangsebesség akár 12 szeresét is el tudja érni. A Forradalmi Gárda pénteken tesztelte az új közepes hatótávolságú harceszközt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és az iráni hátszelet élvező libanoni Hezbollah állásaira. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések