Hirdessen itt

Indián keresztül vásárolja Európa az orosz olajat


Hortay Olivér szerint az EU valójába nem szankcionálta Oroszországot, csak drágábban vásárolja az onnan származó olajat. 

Idén áprilisban az Európai Unió legnagyobb üzemanyag-beszállítója India volt, Indiáé pedig Oroszország. Ez azt jelenti, hogy az embargó következményeként Európa továbbra is orosz olajat vásárol, csak közvetítőkön keresztül, hosszabb útvonalon és drágábban – írja a Magyar Nemzet Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetőjének Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Tavaly decemberben az EU szinte minden tengeri kőolajimportot megtiltott Oroszországból, majd kiterjesztette a tilalmat a finomított üzemanyagokra is.

A helyzetet kihasználva India olcsón beszerzi az orosz nyersanyagot, és felárral Európába szállítja.

A Bloomberg hírügynökség szerint India jó irányba halad, hogy Európa legnagyobb finomított üzemanyag-szállítójává váljon, miközben rekordmennyiségű orosz kőolajat vásárol.

Korábban a Világgazdaság arról is beszámolt, hogy áprilisban először India több nyersolajat importált Oroszországból, mint a közel-keleti országokból. A háború kirobbanása óta India egyre több olajat importál Oroszországból. Az indiai külügyminiszter többször is kijelentette, hogy saját országa energiaszükségleteit helyezik előtérbe, így a nyugati győzködés ellenére is szívesen kereskednek Moszkvával.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések