A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Gyertek ki… Megfogtok halni...” – felfegyverkezve rontott rá ismerőseire három testvér, verekedés, gyújtogatás lett a vége


Az elkövetők mindent tagadtak, felmentést akartak, ám az Debreceni Fellebbviteli Főügyészség büntetésük súlyosítását indítványozta. 

Büntetésük jelentős súlyosítását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azoknak a vádlottaknak, akik harmadik testvérükkel késő este, felfegyverkezve rátámadtak egy másik család tagjaira – olvasható a főügyészség keddi közlésében.

A vádlottakat az Egri Törvényszék társtettesként, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint társtettesként elkövetett rongálás bűntettében találta bűnösnek, ezért a különös visszaeső női vádlottat 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Testvérét, mint visszaesőt, 6 év fegyházbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Harmadik testvérükkel szemben az eljárást a bíróság felfüggesztette az elkövetett cselekmény során keletkezett tartós, súlyos sérülése miatt.

A három testvér 2018. január 22. napján a késő esti órákban különféle ütő- és vágó eszközökkel felfegyverkezve – több rokonuk, ismerősük társaságában – megjelent egy ismerős család lakóházánál. Ott ordítozva, fenyegetőzve kérték számon az egyik vádlott fiát ért bántalmazást. A vádlottak „Gyertek ki… Megfogtok halni… Rátok gyújtjuk a házat…” kijelentések és fenyegetések kíséretében ütötték a ház kapuját, majd betörték az utcafronti ablakot. A betört ablakon keresztül egy palackból benzint locsoltak a lakótérbe, majd azt egy gyújtóeszközzel meggyújtották, melynek következtében a házban tűz ütött ki. A házban a támadás idején több felnőtt és kiskorú személy is tartózkodott, akiknek sikerült kimenekülni az épületből, így a tűz következtében személyi sérülés nem történt. A szoba kigyulladását követően a család férfi tagjai botokkal, kalapáccsal és egyéb eszközökkel felfegyverkezve kirohantak az utcára, hogy az ellenük irányuló jogtalan támadást megakadályozzák. Ezt követően a két család tagjai között verekedés tört ki, melynek során a náluk lévő eszközökkel kölcsönösen bántalmazták egymást. A verekedés következtében a támadók közül egy személy maradandó fogyatékkossággal járó életveszélyes koponyasérülést, míg a sértettek közül többen 8 napon belül gyógyuló, szúrt-vágott sérüléseket szenvedtek el.

A vádlottak az eljárás során végig tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, ezért az ítélet ellen mindkét vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügyészség a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be jogorvoslatot.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészségi fellebbezést fenntartotta, egyben a védelmi fellebbezések elutasítását indítványozta. Álláspontja szerint a büntetett előéletű vádlottakkal szemben enyhítő rendelkezés alkalmazásával került sor a büntetés kiszabására, amely nem igazodik a cselekmény tárgyi súlyához és a visszaesőnek minősülő elkövetők társadalomra veszélyességéhez, ezért a fellebbviteli főügyészség indítványa szerint a büntetés célja csak szigorúbb, tettarányos büntetéssel valósítható meg.

A másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések