A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezért blokkoltuk az Ukrajnának szánt uniós pénzeket


A külügyminiszter a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy Magyarország nehezen tárgyal további pénzügyi-gazdasági támogatásokról, amíg Ukrajna le nem veszi a háború nemzetközi szponzorainak listájáról a legnagyobb magyar bankot. A lap azt firtatták, valóban blokkoltuk-e az Európai Békekeret legújabb, 500 millió eurós részletének kiutalását.

„Az OTP Magyarország legnagyobb bankja. Az OTP semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. Az OTP működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak. Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára elfogadhatatlan és botrányos” – magyarázta már pénteken, Stockholmban a tárcavezető, írják. 

„Ma világossá tettem, hogy addig mi nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a tizenegyedik szankciós csomagról,  nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van” – szögezte le.


Zelenszkij robbantása és a Balkán

Hangsúlyozták: a kormányt az is felháborította, hogy Zelenszkij ukrán elnök a magyar ipar működéséhez kulcsfontosságú Barátság kőolajvezeték felrobbantását fontolgatta.

A lap emlékeztet: az ANSA olasz hírügynökség szerint Magyarország azért nem hagyta jóvá az Európai Békekeret kifizetését, mert szeretne garanciákat kapni arra, hogy a program a jövőben is megőrzi „globális horizontját”, és nem csak fegyverkezésre szánják. A program az EU „konfliktusmegelőző, békeépítő és a nemzetközi biztonságot erősítő” céljaira jött létre, ám mostanra főként Ukrajna támogatására használják.

Ebből Magyarország is kiveszi a részét, azzal a kikötéssel, hogy az összeget ne az Ukrajnának szánt fegyverbeszerzésre, hanem például a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére, a migrációs nyomás enyhítésére használják fel, írják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések