A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

EU-biztos: Közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében


Az EU költségvetési biztosa szerint közel sincs még a célhoz Magyarország az uniós pénzek ügyében, írja az Euronews.


Johannes Hahn szerint nincs konkrét határideje a Magyarország ügyében folyó eljárásnak, így az sem kizárt, hogy a visszatartott, több ezermilliárd forintnyi források ügyének lezárása átcsúszik a következő Európai Bizottság feladatai közé 2024-re, azaz az európai parlamenti választások utánra.

„Még nagy kérdések várnak megoldásra, ezért közel sem vagyunk még a célnál” –mondta Hahn az Európai Parlamentben tartott meghallgatásán. Az osztrák politikus előrelépésnek nevezte az Integritás Hatóság felállítását, de a magyar kormány még nem felel meg az elvárásoknak.

„A labda a magyar oldalon van, a magyaroknak kell döntést hozniuk, nem csak bejelentéseket tenni. Mi csak ezeket tudjuk majd kiértékelni.” Hahn szerint a magyar kormány nem tett meg mindent. „Eddig nem teljesítették a feltételeket azon a szinten, amit mi elvárunk” – mondta.

A költségvetési biztos cáfolta a magyar kormány azon állításait, miszerint az EU menet közben változtatott volna az elvárásain. Hahn úgy véli, a Bizottság többször is világosan elmondta az elvárásait, és ezeken nem változtattak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban arról beszélt, méltatlannak tartja, hogy Magyarország már teljesítette a követelményeket, aztán mindig jön valami újabb feltétel. Szerinte az EU politikai elfogultságból, igazságtalanul, jogalap nélkül tartja vissza a pénzeket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések