A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erdogan győzelme után Manfred Weber nem akarja Törökországot az EU-ban látni


Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber szerint. 

Az Európai Néppárt bukott német vezetője Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi választási győzelme után a Berliner Morgenpost című német lapnak adott nyilatkozatában közölte,

végleg félre kell tenni a török EU-csatlakozás ügyét,

mert "inkább gátolja, mint segíti" a közösség és az 1999 óta tagjelölt ország kapcsolatát.

Manfred Weber szerint "az EU továbbra is nyitott a partnerségre, hiszen Törökország közvetlen szomszéd, és sok a közös kihívás. Azonban elvárásai is vannak: a tisztségében megerősített államfőnek a társadalom összefogására és az ország modernizálására kell törekednie, és együtt kell működnie az EU-val az Oroszország és Ukrajna közötti béke megteremtésében, a migrációs politikában és Ciprus helyzetének rendezésében is."

Mindenekelőtt pedig "Erdogannak azonnal hozzá kell járulnia Svédország NATO-tagságához" - jelentette ki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Hasonlóan fogalmazott a CSU és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös német szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezető külügyi szakpolitikusa, Jürgen Hardt is, aki szerint az EU és Törökország kapcsolatának következő nagy "próbája" az lesz, hogy az újraválasztott elnök miként dönt a svéd NATO-csatlakozás ügyében és hogyan "viselkedik" a júliusi vilniusi NATO-csúcson.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap a választási eredmény kihirdetése után egy Twitter-bejegyzésben gratulált Recep Tayyip Erdogannak, és hozzátette, hogy Berlin szeretné "új lendülettel" előmozdítani a közös ügyeket.

Németországban él a legnagyobb - nagyjából hárommilliós - határon túli török közösség. A törökországi elnökválasztás vasárnapi második fordulóján a szavazásra jogosult másfélmillió németországi török közül nagyjából minden második voksolt. Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 67,4 százalékát szerezte meg, sokkal jobban szerepelt, mint az anyaországban, ahol 52,14 százalékos eredményt ért el. Vasárnap este több német nagyvárosban rögtönzött autós felvonulásokkal ünnepelték győzelmét. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések