A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Először köszöntötte népét uralkodóként a Buckingham-palota teraszáról III. Károly


Károly és hitvese, Kamilla a kétórás ceremónia után, hatalmas katonai díszkísérettel érkezett vissza a palotához 

Először köszöntötte népét uralkodóként a Buckingham-palota teraszáról III. Károly király, akit szombaton koronáztak meg a londoni Westminster-apátságban.

Károly és hitvese, Kamilla - akit szintén megkoronáztak - a kétórás ceremónia után, hatalmas katonai díszkísérettel érkezett vissza a palotához az angol-brit monarchia ősi koronázó templomából.

A királyi házaspárt az udvar hintóállományának egyik legrégibb és leghíresebb példánya, a rendkívül díszes kivitelezésű, 1762-ben épült, aranyozott festésű, 9 méter hosszú Gold State Coach vitte vissza az apátságból a Buckingham-palotába.

A palota előtti térre a rendőrség nem sokkal később beengedte az uralkodó üdvözlésére összegyűlt, 350 ezer fősre becsült tömeget, amely teljesen megtöltötte a palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárutat.

Ezután lépett ki a teraszra - rövid időn belül kétszer is - III. Károly és Kamilla királynő, mindketten koronával a fejükön. 

Károly a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát (Imperial State Crown) viselte, Kamillán Mária királynő koronája volt. Ez a korona 1911-ben készült V. György király felesége, Mária számára.

A brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.

Ez volt III. Károly király első ceremoniális megjelenése uralkodóként a Buckingham-palota teraszán, amelyre a királyi család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki.


Itt köszöntötte csaknem nyolc évtizeddel ezelőtt, a második világháború európai hadszínterein aratott szövetséges győzelem napján az ünneplő milliókat III. Károly nagyapja, VI. György király és Winston Churchill miniszterelnök.

A tömeg által hatalmas üdvrivalgással fogadott királyi házaspár mellett megjelent a Buckingham-palota teraszán III. Károly elsőszülött fia, Vilmos trónörökös, walesi herceg és felesége, Katalin walesi hercegnő gyermekeik társaságában, valamint Károly legfiatalabb testvére, Eduárd edinburghi herceg és családja.

Nem volt jelen azonban Harry sussexi herceg, III. Károly másodszülött fia, Vilmos trónörökös öccse, aki több mint három éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött.

Harry és a család viszonya azóta is feszült. A helyzetet tovább rontotta Harry herceg nemrégiben megjelent, világszerte hatalmas feltűnést keltő, Spare (Tartalék) című könyve, amely meglehetősen kényes, helyenként kifejezetten kínos részleteket tárt a nyilvánosság elé a királyi család életéből.

Harry mindezt további, nem kevésbé kényes részleteket felfedő interjúkkal tetézte.

A sussexi herceg az apátságban tartott koronázási ceremóniáról is egyedül távozott, és hírek szerint még a hétvégén visszautazik Amerikába.

A teraszon megjelent királyi család tiszteletére több katonai helikopter és a brit királyi légierő (RAF) Red Arrows nevű híres műrepülő századának köteléke is átrepült a palota felett.

Az eredeti tervek szerint légi díszszemlén 67 repülőgép vett volna részt, de az esős, felhős idő miatt alaposan szűkítették a légi parádé programját.

Novák Katalin személyében hivatalban lévő magyar államfő most először vett részt brit uralkodó koronázásán.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések