A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkxrtuk-per: Kálomista Gábor másodfokon győzött


Az ítélet jogerős, sajtóbeszámolók szerint Hann Endre azonnal elrohant az épületből a döntést követően. 

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon a Megafilm Kft. produkciós cégnek adott igazat abban a perben, amit Hann Endre indított az Elkxrtuk című film kapcsán – írja az Index.

Mint arról korábban beszámoltunk a Mandineren, a tavaly decemberi első fokú ítéletben a bíróság helyt adott a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója keresetének és Hann Endre személyiségi jogainak megsértése miatt 1,5 millió forintos sérelemdíj valamint 500 ezer forintos perköltség megfizetésére kötelezte az alpereseket, akiket egy sajnálkozó közlemény megjelentetésére is kötelezett. Akkor már lehetett tudni, hogy a per másodfokon folytatódik. 

Az ítélet szerint az Elkxrtuk című film alkotói, művészeti szabadsága erősebb, mint a felperes személyiségi jogai, védelme.

Különös tekintettel arra, hogy abban az időszakban a felperes személyiségi jogi helyzete közszereplőként nagyobb szintű tűrést feltételez, mint egy átlagember esetében. A filmben kifogásolt megjelenés így jogszerű. 

Hann eredetileg azért perelte be az ElkXrtuk producerét, Kálomista Gábort, illetve a film gyártóját, a Megafilm Kft.-t, mert az alkotás egyik kulcsfigurájának számító szereplőt szerinte róla mintázták, és negatív színben tüntették fel.  Később azonban módosította a keresetét, amelyben már a film mellett, az ahhoz kapcsolódó kommunikációt is sérelmezte. Lényegében arra hivatkozott, hogy ha Kálomistáék a filmről szóló, 2021 október 20-án, a Megafilm honlapján megjelent cikkben nem azonosítják direkt a film egyik szereplőjét vele, akkor ezt a nézők nem feltétlenül tették volna. 

Az Index beszámolója szerint a csütörtöki, jogerős döntést követően Hann Endre azonnal elhagyta az épületet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések