A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egyhetes tűzszünetről állapodtak meg Szudánban


Szombat este egyhetes tűzszünetről állapodtak meg a harcoló felek Szudánban, ahol korábban légicsapások voltak, fegyveresek pedig kifosztották a katari nagykövetséget.


Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egy közös nyilatkozatban jelentette be, hogy az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai erők (RSF) képviselői egy hétig tartó, hétfőtől kezdődő tűzszünetben állapodtak meg.

A tűzszünet május 22-én kartúmi idő szerint 21 óra 45 perckor lép életbe, és hét napig tart. Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezette RSF több mint egy hónapja harcolnak a hatalom megszerzéséért.

A tűzszünetet két héttel azután is bejelentették, hogy a két hadviselő tábornok képviselői először találkoztak a szaúd-arábiai Dzsiddában. A szembenálló felek május 11-én azt ígérték, hogy tiszteletben tartják a humanitárius elveket és lehetővé teszik a humanitárius segélyek áramlását, de ez nem történt meg.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint eddig 676 halálos áldozata és 5576 sebesültje van a harcoknak. 936 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, közülük 200 ezren a környező országokban kerestek menedéket. A felek között azóta között többször is született megállapodás tűzszünetről, ezek azonban jellemzően kudarcba fulladtak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések