A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Döntött a parlament: így változnak a kompenzációs listaállítás szabályai


A jövőben nemcsak az önkormányzati, hanem az országgyűlési választások előtt egy évvel sem lehet majd időközi képviselő-választást tartani.


Az Országgyűlés ma 130 szavazattal 51 ellenében döntött a választási szabályok módosításáról. A parlament döntése érinti a kompenzációs listaállítás szabályait, és a parlamenti és önkormányzati egyéni képviselői időközi választást is.

Eszerint az önkormányzati választások előtt egy évvel már nem lehet majd időközi önkormányzati képviselőválasztást tartani, de az országgyűlési választások előtti egy év is ilyen moratórium lesz.

Mivel a parlament elfogadta a változtatásokat, a jövő június 9-ei önkormányzati választások előtt már nem lesz időközi egyéni képviselőválasztás sem a Vágó István halála miatt megüresedett körzetben, sem Józsefvárosban - ha valóban Ferencz Orsolya lesz a Fidesz-frakcióban Bajkai István utóda, aki áprilisban hunyt el.

A lemondás vagy haláleset miatt megüresedő egyéni képviselői mandátum annál a pártnál marad, amelyiknek a jelöltje volt a képviselő. A párt, mint jelölő szervezet az országos listáról választhatja ki a megüresedett mandátum betöltésére az új képviselőt.

Korábban a kormányoldal azzal indokolta a változtatásokat, hogy a módosítás elősegíti, hogy az önkormányzati testület, illetve az Országgyűlés működőképessége “biztosított legyen abban az időszakban is, amikor időközi választás kitűzésére már nincs lehetőség. A választások előtti egy éves időszakban különösen fontos szempont, hogy a népképviseleti szervekben a választópolgárok akaratának megfelelő testületi összetétel a lehető legkisebb mértékben változzon, ezért szükséges annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a párt jelöltjeként indult egyéni választókerületi képviselő megbízatása megszűnése esetén a mandátumot a párt által – az országos listán szereplő jelöltek közül – megnevezett jelölt szerezhesse meg”.

A másik fontos változtatás: ahhoz, hogy az önkormányzati választásokon egy párt vagy jelölő szervezet kompenzációs listát állíthasson, a 10 ezer fős települések egyéni körzeteinek legalább a kétharmadában jelöltet kell állítaniuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések