A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A pénzek visszatartásával csapdába csalja az Európai Bizottság Magyarországot


Ugyanis az energiahatékonyság növelését, a zöldátállás megvalósítását várja a testület, az erre szánt forrásokat azonban nem adja oda.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos előírás vonatkozásában elveszítették valóságérzetüket Brüsszelben – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a XXI. Század Intézet kutatója.

Petri Bernadett szerint az energiamegtakarítás ösztönzése és az energiatámogatási intézkedések egymással ellentétbe állítása egy téves alapon nyugvó, indokolatlan konfliktus. A szakértő úgy látja, hogy a zöldátállás és az energetikai beruházások meggyorsításának nem az energiatámogatási rendszer kivezetése,

hanem az lenne a módja, ha Magyarország mielőbb hozzájutna az uniós forrásokhoz,

hiszen a REPowerEU éppen ezeket a célokat szolgálja.

„Az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott országspecifikus ajánlások célja a tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolása, közelítése. Ez a szemeszter országjelentés és a kapcsolódó ajánlások valójában a gazdasági kormányzás eszközei, semmi közük a jogállamisághoz, mégis arra törekednek az uniós intézmények, hogy egyre inkább ebbe az irányba tereljék” – mondta el a hét elején megjelent brüsszeli ajánlásokról a Magyar Nemzetnek a XXI. Század Intézet kutatója. 

Rámutatott: Magyarország mellett több országot, például Romániát is arra szólította fel a Bizottság, hogy szüntesse meg az energiatámogatási rendszert. „A valóságban az energiamegtakarítás ösztönzése és az energiatámogatási intézkedések egymással ellentétbe állítása egy téves alapon nyugvó, indokolatlan konfliktus. A zöldátállás és az energetikai beruházások meggyorsításának nem az energiatámogatási rendszer kivezetése, hanem az lenne a módja, ha Magyarország mielőbb hozzájutna az uniós forrásokhoz, hiszen a REPowerEU éppen ezeket a célokat szolgálja” – magyarázta a kutató. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések