A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A lengyel kormány júliustól díjmentessé tenné az állami autópályákat


Morawiecki a gazdasági mobilitás egyik akadályának nevezte az autópályadíjakat


Díjmentessé tenné a lengyel kormány a lengyelországi autópályáknak az Országos Közúti és Autópálya Főigazgatóság által felügyelt szakaszait július 1-jétől – jelentették be a szerdai rendkívüli kormányülést követő, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszter részvételével tartott sajtóértekezleten.

Morawiecki a gazdasági mobilitás egyik akadályának nevezte az autópályadíjakat. Úgy vélte, ezek megszüntetésével a kormány növeli a vállalkozók esélyeit, hogy jó alkalmazottakat nyerjenek, a munkavállalók pedig jobb munkát kaphatnak. Kiemelte a közlekedésbiztonsági jelentőségét is annak, hogy a közúti forgalom az alternatív útvonalakról az ingyenes autópályákra terelődik majd át.

Adamczyk elmondta: az autópályadíjakat „remélhetőleg” július 1-jével szüntetik meg a 3,5 tonnánál kisebb tömegű járművek, vagyis a személyautók és motorkerékpárok számára az Országos Közúti és Autópálya Főigazgatóság (GDDKiA) által felügyelt szakaszokon.

A miniszter által említett szakasz a Lengyelország nyugati és keleti határát összekötő A2-es és A4-es autópályán a Konin és Stryków közötti mintegy 100 kilométeres, illetve Wroclaw és Sosnica közötti 164 kilométeres rész. A lengyelországi sztrádák együttes hossza mintegy 1800 kilométer.

Ami a koncessziós szakaszokat illeti, ott a díjmentességről a kormány egy éven belül szeretne megegyzésre jutni a magántulajdonosokkal, és módosítani a vonatkozó törvényeken – közölte Adamczyk.

Az említett koncessziós szakaszok szintén az A2-es és az A4-es, valamint az északról délre haladó A1-es autópályán találhatók, összesen mintegy 400 kilométer hosszúak.

A díjmentes autópályák a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) őszi parlamenti választásokra szóló programjának egyik pontját képezik. Az eddig ismertetett további programpontok ingyenes gyógyszerekről, valamint a családi támogatások növeléséről szólnak.  

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő egy szerdai interjúban jelezte: a jövő év elejétől bővítik a 65 évesnél idősebbek számára ingyenes gyógyszerek listáját, és kidolgoznak hasonló listát a 18 évesnél fiatalabbaknak is. A PiS kormánya 2016 szeptemberében tett ingyenessé bizonyos gyógyszereket, ezek a lengyel egészségügyi tárca által készített listán szerepelnek, és jelenleg a 75 évnél idősebbeknek járnak.  

A PiS szombati programkongresszusán azt is bejelentették: a jövő évtől a jelenlegi 500 zlotyról (41 ezer forint) 800 zlotyra (65 ezer forint) emelnék a 18 éven aluli gyermekek után fizetett havi támogatást. Az erről szóló tervezetet feltehetőleg júniusban bocsátják társadalmi konzultációra – jelezte a szerdai sajtókonferencián Mateusz Morawiecki.

Kedden a lengyel kormány azt a törvénytervezetet is elfogadta, amelynek értelmében állandóvá tennék a minimálnyugdíjjal egyenlő 14. havi nyugdíjat. Az évente folyósítandó 13. havi nyugdíjat 2019-ben vezették be Lengyelországban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések