A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A G7 beállítaná Ukrajna mögé az el nem kötelezett országokat is


Az ukrán elnök francia kormánygéppel érkezett a legfejlettebb nyugati államok csúcstalálkozójára.

A világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) hirosimai csúcstalálkozója után közelebb kerül a béke az ukrajnai háborúban – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren szombaton, miután megérkezett Japánba.

„Japán. G7. Fontos találkozók Ukrajna partnereivel és barátaival.

Fokozott biztonság és együttműködés a győzelmünk érdekében. Ma közelebb kerül a béke” – írta Zelenszkij, aki a francia kormánygéppel érkezett Hirosimába.

Az ukrán elnök eredetileg videón csatlakozott volna az eseményhez. Az, hogy személyesen is részt vesz a csúcstalálkozón, csak pénteken derült ki.

Az ukrán elnök megbeszélést folytatott Olaf Scholz német kancellárral, Rishi Sunak brit és Giorgia Meloni olasz kormányfővel, Emmanuel Macron francia államfővel, illetve Narendra Modi indiai miniszterelnökkel.

A Rishi Sunakkal folytatott megbeszélések után az ukrán elnök a Telegramon arról számolt be, hogy megköszönte a brit kormányfőnek, hogy az élére állt annak a nemzetközi kezdeményezésnek, melynek célja, hogy Ukrajna harci repülőgépeket is kapjon a nyugati országoktól.

Macron úgy fogalmazott, hogy Zelenszkij hirosimai látogatása Kijev számára fordulópontot jelenthet, mert az ottani csúcstalálkozó „egyedülálló alkalmat” ad az ukrán vezetőnek arra, hogy ne csak a G7-beli támogatóival beszélgessen, hanem megnyerje ügyének más meghívott országok, például Brazília és India vezetőit is.

Utóbbi két ország egyelőre nem határolódott el Moszkvától az ukrajnai háború kapcsán. Narendra Modi most a Zelenszkijjel folytatott tanácskozásán úgy nyilatkozott:

„India minden lehetségest megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjanak az orosz-ukrán konfliktusra”.

Teljesen megértem az ön és az ukrán nép szenvedését. Biztosíthatom afelől, hogy a válság rendezése érdekében India és én, személyesen megteszünk mindent, ami módunkban áll”.

Zelenszkij a tervek szerint találkozik majd Joe Biden amerikai elnökkel és Kisida Fumio japán kormányfővel is.

Egy francia elnöki tisztségviselő elmondta: minden eszközt meg kell ragadni, hogy az el nem kötelezett országokat is felsorakoztassák Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelme mögött.

A G7-csoport vezetői szombaton kiadott közös nyilatkozatukban megerősítették, hogy „Oroszország brutális háborús agressziója az egész világot fenyegeti és sérti a nemzetközi közösség alapvető normáit, szabályait és alapelveit”.

Ismét elkötelezték magukat amellett, hogy „mindaddig szilárdan tovább támogatják Ukrajnát, amíg nem sikerül átfogó, igazságos és tartós békét kötni”.

Az ukrán elnök vasárnap a G7-ekkel, majd a globális dél országainak képviselőivel ülésezik, japán sajtóértesülések szerint beszédet is fog mondani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések