A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A francia RTL vándorcirkuszhoz hasonlította Zelenszkij turnéját, az ukrán nagykövet őrjöng


Ukrajna franciaországi nagykövete az RTL France televíziós csatornát támadta, amiért az egy olyan riportot sugárzott, amely Volodimir Zelenszkij elnök európai körútját vándorcirkuszhoz hasonlította. Vadim Omelcsenko bocsánatkérést követel.


A szarkasztikus jellemzés “cinikus volt és nélkülözte a tapintatot” – tweetelte a diplomata kedden, hozzátéve, hogy a francia műsorvezető és a műsor készítői sem empátiáról, sem felelősségtudatról nem tettek tanúbizonyságot, amikor ezt műsorra tűzték. A nagykövet követelte, hogy az RTL kérjen bocsánatot Zelenszkijtől és az ukrán néptől.

Ők “a szabadságukért és az önök szabadságáért harcolnak” – jelentette ki, valamint azért a jogukért, hogy “élvezhető életet éljenek”.


A műsor, amelyet az ukrán nagykövet kifogásolt, egy Laurent Gerra komikus és imitátor által vezetett műsor része volt. Az ő műfaja az, hogy nevetséges kijelentéseket tesz francia közszereplők, különösen politikusok hangján. Ez nem különbözik attól, amit Zelenszkij maga is csinált komikus karrierje során, amikor a tévéműsorában a jelenetekben színészek szatirikus módon alakították az ukrán politikai személyiségeket.

Az RTL rövid gegje nem kizárólag az ukrán vezetőt vette célba, hanem számos nyugati politikust, köztük Emmanuel Macron francia elnököt, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt és Joe Biden amerikai elnököt is. Gerra a la karneváli kikiáltó megszólalásában mindannyiukat a “Zelenszkij cirkusz” társulatának részeként jellemezte, és felszólította a közönséget, hogy vegyenek részt az esti mulatságon.

Zelenszkij több európai országot érintő turnéja keretében vasárnap Franciaországba is ellátogatott és találkozott Macronnal. Azért indult útnak, hogy további katonai segítséget szerezzen Oroszországgal szemben.

Az ukrán diplomáciai testület eléggé hangosan elfojtotta a Zelenszkij-kormányt ért nyugati kritikákat. Andrij Melnyik, Kijev korábbi berlini nagykövete ékes példája volt ennek a megközelítésnek, gyakran támadta verbálisan azokat a német politikusokat, akiknek az álláspontja szerinte nem támogatta eléggé országa ügyét. Az Oroszországgal zajló konfliktus első hónapjaiban a diplomata hírhedt módon “sértődött májas hurkának” nevezte Olaf Scholz kancellárt, amiért a német vezető nem volt hajlandó Kijevbe látogatni.

Melnyik jelenleg külügyminiszter-helyettes. Ebben a hónapban bírálta utódját a berlini nagykövetségen, amiért az túl kevés nyomást gyakorolt a német kormányra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések