Hirdessen itt

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” feliratú plakátot kellett eltávolítani egy oktatási intézményben


Az indulatokat az váltotta ki, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné az iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól.

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára. Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak” – ez a kiírás szerepelt azon a plakáton, amelyet a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában tett ki a falra az iskola egyik diákja, miután kiderült: a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné az iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól.

Március 28-án tartottak egy szülői fórumot az iskolában, amelyen részt vett az igazgató, Ágni Dóra, a tankerület vezetője, Házlinger György és a BZSH ügyvezető igazgatója, Kunos Péter is – írta meg a Telex.

A megbeszélés előtt az intézményvezető levélben tájékoztatta a szülőket a fenntartóváltásról.

Ebben idézte a köznevelési törvény ide vonatkozó részét, amelyben az áll, hogy akkor adható át nevelési-oktatási intézmény világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha a kiskorú gyerekek esetében a szülők, nagykorúaknál a tanulók több mint a fele támogatja ezt – tájékoztatott a lap.

Ágni Dóra intézményvezető a lapnak azt írta, hogy a fenntartóváltást a BZSH kezdeményezte, és szeptember 1-jétől kerülhetne át egyházi fenntartásba az intézmény. Az esetleges antiszemitizmussal kapcsolatban azt írta: „Az iskolában egyetlen – a fenntartóváltás ellen agitáló – ártatlan plakát született egy diák részéről, amelyet az én közbelépésem előtt már kollégáim eltávolítottak.

Antiszemita, negatív hangok ezelőtt sem voltak és azóta sincsenek nálunk.

A Herman iskola egy befogadó és elfogadó közösség”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések