A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Reuters: Oroszország jelentősen növelte az Afrikába irányuló üzemanyag szállításokat


Oroszország benzinexportja 2023 első negyedévében közel 50 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, főként az Afrikába irányuló szállítás növekedésének köszönhetően – jelentette csütörtökön a Reuters a Kpler hajókövető cég adataira hivatkozva.


A jelentés szerint Oroszország teljes benzinexportja január-márciusban 2,2 millió tonnát tett ki, szemben a tavalyi év azonos időszakának mintegy 1,5 millió tonnájával. Afrika ennek a mennyiségnek mintegy harmadát, mintegy 812 ezer tonnát importált – derült ki az adatokból.

A szállítmányokat közvetlenül a kontinensre szállították – áll a jelentésben. Az orosz tengeri olajtermékekre vonatkozó, februárban bevezetett uniós tilalmat megelőzően Oroszország a lettországi Ventspils kikötőjén keresztül exportált benzint Afrikába. A Refinitiv adatai szerint Ventspils a tavalyi negyedik negyedévben mintegy 550 ezer tonna Afrikába szánt orosz benzint importált.

Az első negyedévben Afrikába szállított orosz benzin legnagyobb része Nigériába került, 488 000 tonna, szemben a tavalyi év azonos időszakának mindössze 38 000 tonnájával.

Oroszország kénytelen volt új vevőket találni kőolajának és kőolajtermékeinek az uniós tilalom, valamint a G7-országok koalíciója által idén bevezetett, hordónkénti 100 dolláros árplafon miatt az orosz benzinre és gázolajra. Oroszország korábban évente mintegy 2,5 millió tonna (napi 60 ezer hordó) benzint exportált Európába.
 
Oroszország többször figyelmeztetett, hogy nem fogja eladni olaját és olajtermékeit olyan országoknak, amelyek támogatják az ársapkát, vagy akár csak megemlítik azokat szállítási szerződéseikben.

Afrika mellett Oroszország fokozta a kőolaj- és kőolajtermék-szállításokat Ázsia és a Közel-Kelet országaiba. A hét elején olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint nemrégiben végezte el első üzemanyag-szállításait Iránba vasúton, mintegy 30 000 tonna benzint és gázolajat küldve az országba februárban és márciusban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések