A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: mindig érdemes hazajönni, mert csak itt van magyar jövő


Az ország vezetése is egy szakma, így több közös tulajdonság is van egy miniszterelnökben és a szakképzésben részt vevő oktatókban, diákokban – mondta a kormányfő a Szakma Sztár nevű, szakképzés népszerűsítését célzó rendezvény megnyitóján. 

Négy ilyen jellemvonást sorolt fel, amelyek szerinte a közös pontok, egyben a siker kulcsai is: kíváncsiság, kreativitás, kitartás – hiszen „mi, szakmunkások mindig újra és újra nekimegyünk annak a problémának, ami nem adja magát könnyen vagy olcsón – és együttműködés.

Orbán Viktor úgy gondolja, hogy a magyar diákok sikere a külföldi mezőnyben egyben a magyar oktatás dicsérete is. Szerinte a közéletben szokás „leminősíteni és szapulni” az iskolarendszert, ami „persze, lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta, de ne becsüljük alá se”.

A miniszterelnök összekötötte a hétvégi pápalátogatást a szakképzéssel, ráadásul két kapcsolódási pontot is talált. Egyrészt elmesélt egy anekdotát arról, amikor Ferenc pápától megkérdezték, hányan dolgoznak a Vatikánban, amire ő állítólag azt mondta: „körülbelül a fele”. Ezzel szemben Orbán szerint Magyarország csak akkor boldogul, ha mindenki dolgozik és mindenki jól dolgozik. Még mindig a pápalátogatásból kiindulva hozzátette, „Krisztus urunk is egy szakmunkás, egy ács volt, ez aligha véletlen”.

Orbán Viktor elmondta: az iskolarendszer igazi fokmérője az, hogy az általános iskolát elvégzők közül tízből hatan a szakképzésben folytatják, ahol a technikum a legnépszerűbb iskolatípus. Egyre többen választják a szakképzést és egyre jobbak a diákok tanulmányi eredményei is, ami szerinte az ország összteljesítményét és gazdasági növekedését is serkenti.

Beszéde végén a „gyere haza, fiatal” szlogen hosszabb verzióját említette.

Szerinte Márai Sándornak nem volt igaza, amikor azt írta, „mindig nyugatra menj, és ne feledd soha, hogy keletről jöttél”, hiszen ma már nem kell elmennie senkinek. Magyarországon ugyanis együtt vannak jelen a nyugati és keleti cégek a magyar vállalkozásokkal, a hazai szaktudással, szervezőképességgel és akarattal pedig képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó lesz élni, dolgozni, családot alapítani és gyerekeket nevelni. Még ha valaki körül is néz a nagyvilágban, mindig érdemes hazajönni, mert „csak itt van magyar jövő” – fűzte hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések