Hirdessen itt

Orbán Viktor: Az amerikai kormány a háború legfőbb támogatója


Magyarországot nem préselhetik bele az ukrajnai háborúba – jelentette ki a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában, ahol David Pressmann budapesti amerikai nagykövetről is elmondta véleményét.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A miniszterelnök a beszélgetés elején az amerikai szankciókról szólva (a budapesti amerikai nagykövet szerdai sajtótájékoztatójára reagálva) elmondta:

nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó, hanem Oroszország-elleniekről.

34 magánszemélyről van szó, akik ellen léptek az amerikaiak. Egy magyar, egy ciprusi, egy liechtensteini és egy osztrák volt köztük, akik uniós polgárok – részletezte a kormányfő.

Ennek a banknak (Nemzetközi Beruházási Bank) lehetett volna komoly szerepe, de a háború óta a bank lehetőségei szűkültek, és nagy fejlesztésekben nem lehet számítani rájuk (a szankciók miatt is), így mostanra ellehetetlenül a működése – fejtette ki véleményét kérdésre válaszolva a kormányfő, felidézve azt is, hogy Magyarország kilépett a bankból.

Orbán Viktor közölte, hogy az USA a barátunk, fontos szövetségesünk, főleg katonai szempontból.

Az alapvető értékeink (például a kereszténység) is egyeznek, hiszen mi is azt gondoljuk, hogy a szabadságra és piacgazdasára van szükség a békéhez és biztonsághoz – fejtegette. Minden adott egy jó együttműködéshez, ugyanakkor nagy a megosztottság az USA-ban, és ha demokrata elnök van hatalmon, akkor nehezebb az együttműködés, míg republikánus elnök esetén könnyebb – tette hozzá a miniszterelnök.

Amerikai plakátkampányról: a ruszkikat már hazaküldtük

A magyar kormányfő ugyanakkor rámutatott: szokatlan, hogy az amerikai véleményképviseletet plakáton jelentik meg. (Ezzel a miniszterelnök a budapesti amerikai nagykövetség kampányára utalt – a szerk.)

Kicsit ütemkésében vannak a plakát üzenetei, mert a ruszkikat mi már hazaküldtük. (…) A háborút a magyar emberek nem támogatják, és így a magyar kormány sem”– húzta alá a miniszterelnök, aki felidézte: a ruszkik hazaküldésére személyesen is jól emlékszik.

Az amerikai kormány a háború legfőbb támogatója

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyarok és a magyar kormány álláspontjával szemben a jelenlegi amerikai kormány az orosz-ukrán háború legfőbb támogatója. Az amerikai-magyar barátságnak ezt a véleménykülönbséget ki kell bírnia – mondta a kormányfő, jelezve: míg az USA egy biztonságos hely, addig a Kárpát-medencéről ez nem mondható el.

Mi itt vagyunk a szomszédban, és ami Ukrajnában történik, az rögtön az életünk részévé válik”

– érvelt a kormányfő.

Tudomásul kell vennie az Egyesült Államoknak Magyarország speciális helyzetét, de az USA nem tett le arról, hogy mindenkit belepréseljen a háborúba – hangsúlyozta Orbán Viktor, valamint leszögezte: Magyarország nem fog fegyvert szállítani.

A miniszterelnök továbbá ismét rámutatott, hogy egyre nagyobb a háború eszkalációjának a veszélye, mert a helyzet folyamatosan romlik. „Míg a britek szegényített urán tartalmú fegyvereket juttatnak el, addig az oroszok belarusz területére taktikai nukleáris fegyvereket telepítettek” – fűzte hozzá a kormányfő, megismételve korábbi állítását: ha világháború lesz, akkor atomháború is.

Orbán Viktor: Ukrajnát mi tartjuk fenn, mi finanszírozzuk

Egyelőre nem várható változás a szankciós politikában – fogalmazott egy másik kérdésre válaszolva Orbán Viktor, hozzátéve ugyanakkor, hogy ami most történik, az tönkreteszi Európát.

Ukrajna egy gazdaságilag nem létező ország – húzta alá a miniszterelnök –, az a kérdés, hogy fenntartjuk-e Ukrajnát. Mert amint az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) úgy dönt, hogy nem finanszírozza tovább az ukrán állam működését, egyből véget ér a háború. Jelenleg még nem ez a helyzet, azonban ez a jelenlegi állapot hosszútávon nem tartható fenn – mutatott rá.

A magyar adófizetők is nagyon nagy összegekkel támogatják Ukrajnát, és nagyon rosszul esik a magyaroknak, hogy folyamatosan támadják a kisebbségeinket”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Célkeresztben Emmanuel Macron kijelentése

A magyar kormányfő Emmanuel Macron francia elnök stratégiai autonómia irányáról tett kijelentéséről is beszélt. Mint mondta: fontos lépés, ahogyan az is, hogy fontos az európaiaknak a saját érdekeiből kell kiindulnia. Ezt a szellemi munkát el kell végezni, és ezt Kínával kapcsolatban is el kell mondani. Ha egy-egy lépés nem egyezik az európai érdekekkel, akkor azt meg kell tárgyalni az amerikaiakkal.

„Ha Európa érdekei nem esnek egybe az amerikai érdekekkel, akkor ezt ki kell fejezni” – fejtegette a miniszterelnök. Hozzáfűzte: több kérdésben nem értünk egyet Macronnal, de ő legalább rendelkezik valamilyen elképzeléssel az európai vezetők közül.”

Bejelentés: maradnak az élelmiszer-árstopok

Kérdésre válaszolva a kormányfő az árstopokról is beszélt. Mint tájékoztatott: egyelőre nem aktuális az élelmiszer-árstopok kivezetése. A miniszterelnök arra is kitért: bízik abban is, hogy áprilisban szélesebb, míg május-júniusban határozottabb mértékben esik majd az infláció.

Az infláció túlságosan magas, és a mostani csökkenés egyelőre kevés


– tette hozzá a miniszterelnök, arról is szót ejtve, hogy a kabinet megpróbálja elérni, hogy a kereskedők ne most kössék meg az év legjobb üzleteit.

Megjegyzés küldése

1 Megjegyzések

Pálos Trend üzenete…
A VÉGREHAJTÓ-MAFFIA MELLETT a PACEMAKER-MAFFIA DISZNÓFEJŰ NAGYÚRA
is a FELCSÚTI UZSORÁS?!
A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban is jelenlévő és sokkal, kegyetlenebb módszerekkel működő Pacemaker-maffia még kiterjedtebb hálózattal bír Magyarországon; - és halálra kaszálják magukat ebből a kíméletlen üzletből a benne lévő orvosok!!!
Furcsamód a fideszes vezetésű halálgyárak és orbánista hullarablók eddig nem kerültek valahogy reflektorfénybe még az RTL és az ATV csatornákon sem!!!
Eddig...
Hamarosan kitálalunk!!!

https://hvg.hu/vilag/20230218_Korhazi_horror_Romaniaban_halottakbol_eltavolitott_pacemakerekkel_uzerkedett_egy_bunbanda