A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megvadultak a lengyelek: leállítanák a Barátság kőolajvezetéket, az atomenergiát is szankcionálnák


Lengyelország új szankciókat dolgozott ki.

A Reuters által kedden ismertetett dokumentum szerint Lengyelország ebben a hónapban javaslatot terjesztett elő egy új szankciócsomagra Oroszország ellen az Ukrajna elleni háború miatt. Az új csomag a gyémántimportot, valamint a csővezetékes olajimportot tiltaná be.

A Reutersnek nyilatkozó diplomáciai forrás szerint a javaslatot már átadták az Európai Bizottságnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta, hogy egy esetleges 11. csomag a már meglévő korlátozások kijátszása elleni küzdelemre összpontosítana, különösen az orosz-ukrán háború harcterén Oroszország által bevetett alkatrészek és felszerelések tekintetében.

Varsó javaslata leállítaná az orosz kőolajimportot a Barátság kőolajvezeték Németországba tartó északi szakaszán keresztül. Megszüntetné az orosz gyémánt- és földgázimportot, beleértve az LNG-t is, és korlátozná az atomenergetikai együttműködést.

Hogyan érintenék az új szankciók az Európai Uniót?

Németország és Litvánia is támogatja az atomenergetikai szankciókat, viszont engedékenyek azokkal szemben, akik (mint például Magyarország és Franciaország) Oroszországgal kereskednek.

Magyarország, amely a múlt héten közölte, hogy beleegyezett a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződésének módosításába az orosz Roszatommal, eddig határozottan ellenezte az orosz atomenergiával kapcsolatos szankciókat.

Belgium, ahol a világ legnagyobb gyémántkereskedelmi központja, Antwerpen található, eddig sikeresen lobbizott az orosz import tilalma ellen.

Lengyelország az EU egyik vezető Oroszország-ellenes harcosának és Kijev lelkes támogatójának tartja magát. Mivel azonban Varsó aggódik, hogy az idei országos választások előtt elveszíti a gazdák támogatását, a héten csapást mért Ukrajnára azzal, hogy betiltotta a gabonaimportot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések