A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Manfred Weber politikai karrierjének végét is jelentheti az Európai Néppárt csalási botránya


Az Euractiv értesülései szerint hatalmas korrupciós botrányba keveredhetett az Európai Néppárt (EPP) és a pártcsaládot vezető Manfred Weber, valamint kollégája, Mario Voigt is. Bár Weber tagadja bűnösségét, azt azonban elismerte, hogy közel 200 ezer eurós értékű szerződések valóban létezhetettek, ezért az ügy kivizsgálása elkerülhetetlen.

A botrányban Weber mellett a 2019-es európai parlamenti választási kampányban az EPP kampányfőnökként dolgozó CDU-s képviselő, Mario Voigt is érintett, a politikus azonban tagadja bűnösségét. Ez volt az oka, hogy a belga és a német rendőrség kedden, április 4-én házkutatást tartott az EPP székházában a 2019-es európai uniós választási kampány során felmerülő korrupciós gyanú miatt.

Múlt szerdán, április 5-én már megtörténtek a kihallgatások is, amelyeket két német és egy belga nyomozó vezetett. Feltehetően nem ez volt az utolsó számukra, hiszen az EPP két politikusának lesz még mit megmagyaráznia – értesült az Euractiv. A házkutatás során a rendőrök számítógépeket ellenőriztek, számlákat és kézzel írt papírokat, jegyzeteket fotóztak és foglaltak le. Egy névtelen forrást idézett az Euractiv, aki azt állította, hogy az EPP és a Voigthoz állítólag szorosan kapcsolódó cég között – különböző pályázatok útján – aláírt szerződések „legalább 300 ezer eurót” tesznek ki.

Az EPP nyilatkozatot adott ki, ahol ezt az állítást visszautasították, ám valójában a 300 ezer eurós összeget korrigálták egy 200 ezer eurós számra, amellyel részben el is ismerhették, hogy valami nem stimmelt a bizniszben. Az Euractiv úgy értesült, hogy a vizsgálatot vezető német hatóságok elsősorban azt igyekeznek tisztázni, hogy hogy Voigtéknak tényleg volt-e gyanús üzlete ezzel a kiszervezett céggel, valamint a szerződések valódiságát és törvényességét is vizsgálni fogják.


WEBER „KÖZVETLENÜL” NEM ÉRINTETT?

Számos EPP-forrás arról nyilatkozott, hogy tudomásuk szerint a 2019-es kampány előtt Manfred Webernek nem volt semmilyen személyes kapcsolata Voigttal. Az Euractiv információi szerint ugyanis nem ő, hanem Dara Murphy, az akkori kampányigazgató írta alá a kiszervezési szerződéseket. A szerződések elbírálásáért azonban már Mario Voigt felelt az EPP egyes forrásai szerint, így felmerül a gyanú, hogy Manfred Webert megpróbálják kimosni az ügyből.

Weber közvetlenül nem lehet érintett, de nem kerülheti el a politikai felelősséget. (…) Kár keletkezett, az egész párt szenved – szögezte le egy volt munkatárs, aki 2014-ben Jean-Claude Juncker és 2019-ben Manfred Weber kampányában is részt vett. Ugyanez a forrás megerősítette, hogy a kampány után sok munkavállaló szerződését egyik napról a másikra felbontották, és azóta „virágzik az outsourcing” – ami annyit jelent, hogy külsős cégeket bíznak meg egyes projektekkel és munkákkal.


AZ EPP POLITIKAI VIHARBA KEVEREDETT

Az EPP-ben a házkutatást követő zűrzavar első jele és bizonyítéka az volt, hogy lemondták a csoport jövő hétre tervezett varsói ülését. Az Euractiv úgy értesült, hogy az EPP lengyel delegációja súlyos aggodalmának adott hangot a fejlemények és a jobbközép családot ért politikai károk miatt a razziát követően.


AZ ÜGY WEBER POLITIKAI KARRIERJÉNEK VÉGÉT IS JELENTHETI

Ez az ügy már csak az utolsó csepp lehetett a pohárban, hiszen saját pártszövetsége korábban is többször fogalmazott meg kritikát vele szemben, hiszen ismert, hogy a CDU és a CSU már többször csalódottságát és értetlenségét fejezte ki Weber politikai munkásságával kapcsolatban. Legutóbb akkor hördültek fel sokan, amikor Weber előzetes egyeztetés nélkül úgy döntött, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel szorosabbra vonja a kapcsolatokat. Február elején, egy müncheni találkozón Markus Söder, a CSU vezetője is elmondta, hogy hosszasan elbeszélgetett Weberrel a témát illetően.

Az, hogy a tagállamoknak tárgyalniuk kell egymással, vagy hogy csak egyikükkel zajlik a tárgyalás, az egy dolog. De a formális kapcsolatoknak nincs értelme az én szemszögemből és a mi közös nézőpontunkból sem – fogalmazott Söder közleményében, amely után a Melonival történő kapcsolatok már nem kerültek szóba. A CDU vezetése korábban többször aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy Webernek és az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a viszonya sem felhőtlen, nem jó a munkaviszonyuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések