A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Macron kijelentései kínosak, szégyenletesek és geopolitikai szempontból nagyon naivak voltak" - kiakadtak a francia elnökre


A francia elnök kijelentései „kínosak, szégyenletesek és geopolitikai szempontból nagyon naivak voltak” – fogalmazott a képviselőház Kínával foglalkozó bizottságának elnöke.

Franciaország elnöke sokkolta Washingtont a hétvégén, amikor amellett érvelt, hogy Európának nem kellene belesodródnia az Egyesült Államok és Kína Tajvan miatti konfrontációjába. A Republikánus Párt minderre határozottan reagált, a Biden-kormány pedig igyekszik lekicsinyelni a megjegyzéseket – olvasható a Politico cikkében.

A portálon azt írják: Emmanuel Macron szombati interjújában megkérdőjelezte, hogy érdekünkben áll-e felgyorsítani egy tajvani válságot a „kínai túlreagálástól” való félelem miatt. Hozzátette, a „legrosszabb dolog”, amit Európa tehetne az lenne, ha a témát 

átvenné a Tajvan védelmére irányuló amerikai napirendből”.

A Politico szerint a kínai állami média kárörvendően reagált. Macron kijelentése „zsákutcát jelez az amerikai stratégia számára, amely Európát Kína megfékezésére akarja csábítani” – írta hétfőn a pekingi Global Times.

„Macron kijelentései kínosak és szégyenletesek”

„A Kínai Kommunista Párt a legjelentősebb kihívás a nyugati társadalom, a gazdasági biztonságunk és az életmódunk számára. Franciaországnak tisztán kell látnia ezt a fenyegetést” –  ezt már Todd Young szenátor nyilatkozta, aki a szenátus külügyi bizottságának tagja. Mike Gallagher a képviselőház Kínával foglalkozó bizottságának elnöke hétfőn a Fox Newsnak pedig úgy fogalmazott:

Macron kijelentései „kínosak, szégyenletesek és geopolitikai szempontból nagyon naivak voltak” 

Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke szerint pedig a francia elnök nézetei „elkeserítőek, mert a Kínai Kommunista Párt Tajvanra irányuló fenyegetése egyre nagyobb veszélyt jelent a globális erőegyensúlyra”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések