A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyelország az ukrán újjáépítés pénzügyi központja akar lenni


Lengyelország az ukrán újjáépítés pénzügyi központjává kíván válni – jelentette ki Artur Soboń, az ország pénzügyminiszter-helyettese az RMF 24 rádiónak adott interjúban.  

“Ahogyan Lengyelország a katonai csomópont szerepét töltötte be, ha az Ukrajnának nyújtott katonai segítségről beszélünk, úgy szeretnénk, ha a pénzügyi csomópont szerepét is betöltené, amelyen keresztül Ukrajna újjáépítésének finanszírozása folyik majd” – mondta.

Soboń szerint ez nagyon fontos Lengyelország számára. “Azt szeretnénk, ha Lengyelország a lehető legmélyebben a központban lenne az ilyen típusú projektekben” – tette hozzá Soboń.

Andrzej Duda lengyel elnök nemrég azt mondta, hogy országa az USA és Nagy-Britannia után a harmadik legnagyobb fegyverszállítója Ukrajnának. Az ország vezetése szerint Lengyelország a hadművelet kezdete óta az ország GDP-jének több mint 1 százalékát kitevő fegyvereket és katonai felszereléseket küldött a kijevi rezsimnek.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden Ukrajnának szánt fegyvert tartalmazó szállítmány legitim célpont Oroszország számára. Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO-országok a tűzzel játszanak azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. A Kreml szerint a fegyverek nyugatról történő Ukrajnába pumpálása nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez. Lavrov azt is mondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, “többek között nemcsak fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is… az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár április 3-án azt mondta, hogy a NATO-országok több mint 65 milliárd euró értékben nyújtottak katonai támogatást Ukrajnának.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések