A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kulabá elutasította Irak ajánlatát, hogy tárgyalásokat közvetítsen Oroszországgal


Az ukrán miniszter megismételte: országa nem vesz részt béketárgyalásokon, ha Moszkva nem vonja ki csapatait Ukrajnából.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn elutasította Irak ajánlatát a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalások közvetítésére.

Kuleba bagdadi látogatása során megismételte, hogy országa nem vesz részt béketárgyalásokon, ha Moszkva nem vonja ki csapatait Ukrajnából. Kuleba az első magas rangú ukrán tisztviselőként látogatott Irakba az orosz invázió 2022. február végi kezdete óta. Ez volt az első látogatása ukrán külügyminiszternek 11 év után.   Kuleba Bagdadban találkozott iraki kollégájával, Fuad Husszeinnel, aki rámutatott Irak többéves háborús és konfliktusos tapasztalataira, valamint az ellenséges felek közötti tárgyalások megszervezésére.

Az ukrán diplomácia vezetője elmondta, hogy míg Ukrajna olyan országnak tekinti Irakot, amely „képes hidakat építeni”, addig Oroszország offenzívát vezet, amelyet a béke legnagyobb akadályának tart.

„Oroszországnak el kell fogadnia azt a nagyon egyszerű tényt, hogy véget kell vetnie a háborúnak és ki kell vonnia csapatait”
– mondta.

Kuleba ugyanakkor hozzátette, reméli, hogy megerősítheti kapcsolatait Irakkal, és hétfői látogatása az „ukrán-iraki kapcsolatok helyreállítására” irányuló erőfeszítések része volt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések