A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiszabadult Budaházy György és öt harcostársa a börtönből


Döntött Novák Katalin köztársasági elnök a Hunnia-ügy jogerősen elítélt terheltjeinek kegyelmi kérvényéről. A végrehajtási kegyelmi határozatot már az igazságügyi miniszter is ellenjegyezte. A PestiSrácok.hu előre megírta: információink szerint már csütörtök este kinyílnak a börtönkapuk, és a másodfokú ítélet kihirdetését követően büntetése letöltésére bv-intézetbe szállított Budaházy György és öt társa kiszabadul. 

A PestiSrácok.hu elérte Budaházy Györgyöt telefonon. Azt mondta, hálásan köszöni az államfőnek, a miniszter asszonynak és mindazoknak, akik kiálltak mellette, bármit is tettek ügyükben az igazságtétel érdekében, kiálltak, aláírták a petíciót, vagy támogatták a családokat – enélkül nem sikerült volna. “Remélem, lesz alkalmam a haza szolgálatában meghálálni ezt a kegyelmet” – fogalmazott a gyurcsányi éra nemzeti ellenállásának vezetője, aki közel 15 éve tartó meghurcoltatás után szabadult ma, miközben a másik oldalt, a gyurcsányi hatalom képviselőit, a brutális rendőrterror kiagyalóit és kivitelezőit semmiféle érdemi retorzió nem érte. 

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet. A köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött

– írta honlapján a Köztársasági Elnöki Hivatal a 17 órakor kiadott közleményben.

Április elején a több mint 50 közéleti szereplőből és művészekből tavaly ősszel megalakult Budaházy Bizottság az Igazságtételért Kondor Katalin, dr. Morvai Krisztina, dr. Gaudi-Nagy Tamás, ifj. Hegedűs Lóránt aláírásával és több mint 30 ezer támogató aláírással nyílt levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy az eljárásban érintett további tíz személynek és családjaiknak is tegyék lehetővé a közel másfél évtizedes szenvedések, megpróbáltatások befejezését, az eljárás, illetve a jogerősen kiszabott büntetések végrehajtásának mielőbbi megszüntetését, továbbá a bűnügyi költségek alóli és a büntetett előélet következményei alóli mentesítést.

Tisztelt Köztársasági Elnök Asszonynak, mint a kegyelmi jogkör gyakorlójának és Tisztelt Igazságügyi Miniszter Asszonynak, mint az előterjesztésre és ellenjegyzésre jogosultnak most tíz család életéről kell dönteniük. Az érintett gyermekek közül a legkisebbek még csecsemők, a legnagyobbak egyetemisták, de az utóbbiaknak is nagy szükségük lenne Édesapjuk közelségére, különös tekintettel arra, hogy életük nagy részében nélkülözniük kellett őt, s komoly lelki fájdalmak között, bizonytalanságok közepette nőttek fel. A több mint 14 éve tartó eljárás életkilátásokat fenyegető hatásai miatt a gyermekvállalással kiváró egy elítélt, és két vádlott esetében pedig az általuk eltartott, a büntetőeljárás miatt megromlott egészségi állapotú, szépkorú felmenőikre is elviselhetetlen terheket jelent gyermekeik hányattatása

– állt a nyílt levélben, amelyhez azóta óráról órára csatlakoznak az újabb és újabb támogatók, pártállástól függetlenül, köztük közéleti szereplők, művészek, előadók, újságírók, műsorvezetők és politikusok, polgármesterek is.

Mint ismert, a Hunnia-ügy összesen 17 terheltje közül heten már korábban kegyelemben részesültek. Tíz vádlott esetében Novák Katalin akkor úgy határozott, a döntést a jogerős ítéletet követően hozza meg. Mivel négy vádlottnak lehetősége volt fellebbezni, az ő ítéletük még nem jogerős. Őket nem is tartóztatták le az ítélethirdetést követően. A többiek, akik már megkezdték büntetésük letöltését, úgynevezett végrehajtási kegyelemben részesültek most. Azok, akik jelen pillanatban is szabadlábon várják a harmadfokú eljárást, dönthetnek úgy, hogy visszavonják a fellebbezésüket. Ez esetben az ő másodfokú ítéletük is napokon belül jogerőre emelkedhet, a vádhatóság ugyanis annak ellenére nem fellebbezett, hogy még az első fokon kiszabott háromszoros, kétszeres büntetési tételeket is kevésnek tartották és súlyosítást kértek.

A Sándor-palota közleménye szerint az államfő büntetésük felfüggesztéséről döntött, ami azt jelenti, hogy az eljárás súlya a következő években még rajtuk marad, azaz nem mentesülnek teljesen. A kegyelem megadása és az azt követő szabadulás rendje a következő. A köztársasági elnök után a kegyelmi döntést az igazságügyi miniszternek kell ellenjegyeznie, majd a bíróság rendeli el az elítéltek szabadon bocsátását és küldi meg határozatát a BVOP-nek. Úgy tudjuk, hogy ez esetben rendkívül gyorsan lezajlott a folyamat. Novák Katalin délután írta alá a kegyelemről szóló döntést, amit 18 óra előtt már Varga Judit is ellenjegyzett.

Megkerestük Gaudi-Nagy Tamást, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetőjét, Budaházy György egyik jogi képviselőjét, aki azt mondta: hatalmas jelentőségű, örömteli döntés, hogy végre véget érhet a gyurcsányi koncepció szerinti meghurcolt hazafiak kálváriája.

Az időzítés is kiváló, mivel ismert, hogy a Szentatya különösen szívügyének tekinti a meghurcoltak sorsát. Fontos emlékeztetni arra, hogy több mint 14 év eljárás után került sor erre az elnöki mentesítésre, miután az igazságszolgáltatás ebben az ügyben csődöt mondott

– fogalmazott az NJSZ vezetője. Gaudi-Nagy Tamás hozzátette: köszönetet mond minden érintett meghurcolt és hozzátartozóik nevében és mindazok nevében, akik hosszú évek óta küzdöttek velük, vagy akár mostanában csatlakoztak a szabadságért folytatott küzdelemhez.

Szeretnénk köszönetet nyilvánítani Novák Katalin elnök asszonynak és Varga Judit miniszter asszonynak, hogy ezt a bátor, igazságos és méltányos döntést meghozták

– hangsúlyozta a nemzeti jogvédő. Mint mondta, végre kinyílhat a tömlöcajtó a rabok számára, visszatérhetnek családjaikhoz és folytathatják a bíróság szerint is társadalmilag hasznos tevékenységüket, szeretteik és hazánk boldogulása érdekében.

Mivel Budaházy György éppen az engedélyezett telefonbeszélgetésre hívta a váci börtönből jogi képviselőjét, Gaudi-Nagy Tamást, közvetlenül őt is meg tudtuk kérdezni, mit szól a régóta várt elnöki döntéshez.

Nagyon köszönöm elnök asszonynak, miniszter asszonynak, hogy végre megszabadítottak ettől a tehertől. Döntésüket nem lehet elválasztani attól, hogy milyen sok ember állt ki mellettünk. A köszönet jár a Budaházy Bizottság az Igazságtételért tagjainak, minden közéleti szereplőnek, mindenkinek, akik kiálltak mellettünk, miden magyarnak, akik bármit is tettek értünk, támogatást adtak, imádkoztak, aláírták a szabadulásunkért indított petíciót. Enélkül nem sikerült volna

– emelte ki Budaházy. Hozzátette: köszönet illeti Ferenc pápát is, aki a látogatásával alkalmat teremtett ennek a kegyelmi eljárásnak.

Remélem, hogy a haza szolgálatában meg tudom még hálálni

– jegyezte meg végül.

Telefonon elértük Fábián Róbert védőjét, Enzsöl Pétert is. Az erdélyi gyógytornász, bioméhészt és családját a PestiSrácok.hu a Hunnia-portrék sorozatban is bemutatta. Enzsöl Péter azt mondta, már tájékoztatta is ügyfelét a kegyelmi döntésről, aki rendkívül megkönnyebbült, felesége pedig már el is indult Tiszalökre a börtön elé, hogy ott várja a férjét.

Ügyfelem mindvégig bízott ebben a kegyelemben, de az utóbbi időben éreztem rajta, hogy egyre nehezebben viseli a fogvatartást. Talán azt mondhatom, hogy a jelentős enyhítés ellenére a jogerős ítélethirdetés óta eltelt idő nehezebb volt számára, mint korábban, az elmúlt csaknem 15 évi alatti megannyi jogi megpróbáltatás

– mondta a védő. A kegyelemről úgy fogalmazott: ez egy ritka megoldás, nem mindennapi döntés, de a Hunnia-ügy sem mindennapi. Mindvégig azt mondták, és a védőbeszédében is azt hangsúlyozta, hogy ez lenne a legjobb feloldása a másfél évtizede húzódó eljárásnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések